Як закапати очі?

Як закапати очі?

Все буває коли-небудь вперше, наприклад, багатьом доводиться закопувати в очі в перший раз. Від того, як і наскільки правильно ви закапайте ліки, навіть залежить його лікувальний ефект. Тому дуже важливо знати, як закопувати краплі в очі і з якою періодичністю. Адже якщо ви будете це робити неправильно, краплі не потраплять на слизову оболонку ока і потрібного ефекту не буде, до того ж, необхідно знати про періодичність закапування ліків в очі.

Як закопувати в очі: правила

  • Ніколи не тріть запалені очі внутрішньою стороною пальця. Таким чином ви можете занести в око бактерії. Тому перед тим як закапати очі, вимийте ретельно руки і промийте самі очі. Протріть їх серветкою, хусткою, ватним диском, аби це підручний засіб було дезінфіковано.
  • Часто краплі стікають на того, кому їх закопують, а також на його одяг. Щоб цього не сталося, під той палець, який відтягує повіку, покладіть шматочок вати або ватного диска.
  • Голову необхідно закинути назад, відтягнути нижню повіку пальцем і дивитися вгору. Закапайте в простір у внутрішній куточок ока близько нижньої повіки пару крапель.
  • Краще, якщо пляшечку з краплями не стосуватиметься століття і вій. Надійніше закапувати очі за допомогою піпетки.
  • Закрийте очей, в який тільки що закапали краплі, промокніть його хусткою або ватним диском.
  • Око поки не відкривайте. Злегка натисніть на область внутрішнього ока і потримайте пальці так деякий час. Таким чином ви підвищите ефективність крапель і зменшите вірогідність виникнення побічних ефектів. Ось як правильно закапати очі.

Закопуємо очі дитині

З дорослими все просто. Але ось як закапати очі дитині, особливо примхливому? Завдання має бути не з простих. По суті, необхідно виконувати всі ті ж дії. Але деякі діти категорично не люблять, коли їм закопують очі. В такому випадку малюка потрібно тримати. Одна людина тримає, інший виконує всі описані вище дії. Дехто пробує домовленостями і поясненнями. І далеко не всі допомагає, найефективніший спосіб - це все ж насильницьке закопування.

Наведемо докладну інструкцію про те, як правильно закапати очі, якщо дитина категорично відмовляється, а процедура обов`язкова:

  • Вимийте руки. Підготуйте все необхідне.
  • Спробуйте попередньо поговорити з дитиною. Поясніть йому, що потрібно потерпіти і що це дуже важливо. Якщо вийшло, переходимо до пункту 4. Якщо нічого не вийшло, Перехитрити ваше чадо. Пообіцяйте йому цукерку, іграшку, нову кофтинку, якщо він буде вести себе добре. Далі переходимо до пункту 4. Не вийшло? Покличте когось. Чоловіка, маму, сестру, подругу, сусідку. Нехай хто-небудь тримає малюка, а ви тим часом перейдете до пункту 3.
  • Протріть руки вологою, чистою ганчіркою або, поки дитину тримають, швидко сполосніть їх водою з дезінфікуючим засобом.
  • Покладіть дитину на ліжко. Нехай його голову тримають. Наберіть в піпетку ліки, відсуньте нижню повіку і закапати око. Не давайте дитині вертіти головою. Затискати очей необов`язково, дитина замружиться сам.


Краплі часто щипають очі, особливо якщо вони сильно запалені. Тому не забороняйте дитині закривати їх після прокапування. Щоб не мучити дитину насильницьким закапуванням, краще буде, якщо ви очні краплі замініть на мазі. Мазь видавлюють за допомогою вбудованої піпетки, а по оку вона розтікається сама - лікувальний ефект такий же, як і від крапель.

Дорослим краще капати очні краплі, для дітей же краще використовувати мазі. Перед тим як в очі щось капати, особливо дитині, слід обов`язково проконсультуватися у лікаря-офтальмолога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!