» » Як зробити всюдихід?

Як зробити всюдихід?

Як зробити всюдихід?

Як відомо, більшість російських автомобільних доріг не можна назвати якісними, а дороги між селищами взагалі дуже рідко можна назвати дорогами. Висновок напрошується сам по собі: потрібно якось модифікувати свій автомобіль, щоб він зміг витримувати суворі умови російських доріг. Для допомоги вітчизняним автолюбителям розглянемо варіант, як зробити всюдихід.

вибір автомобіля

В принципі, у нас є два варіанти - варити раму і кузов з нуля самостійно або переробляти вже готовий автомобіль. Тут вибір залежить тільки від фінансових можливостей самого майстра. Якщо грошей вистачає тільки для того, щоб купити нові деталі, а десь за гаражем валяється непотрібний металобрухт, можна поекспериментувати і втілити в реальність такий варіант, як зробити всюдихід своїми руками з нуля.

А якщо у Вас є трохи більше грошей, сміливо експериментуйте вже на готовому кузові з рамою. Бажано використовувати другий варіант, так як Ви рятуєтеся від проблем, пов`язаних з вимірюваннями і кресленнями. Кращими вихідними матеріалами для створення всюдихода є рама і кузов від УАЗа або Ниви. Моделі цих автомобілів проектувалися так, щоб забезпечити максимальний кліренс, тому саме остови цих марок машин підійдуть краще всіх.

Способи створення всюдихода



Тут є з чого вибирати. Наприклад, у Вас є старенька російська легковик, і Ви не знаєте, як зробити з «Ниви» всюдихід, привід якої забезпечував би максимальне зчеплення. На цей автомобіль можна поставити пневматичні шини низького тиску, встановити гусеничний хід або ж просто поставити шини на пару розмірів більше. Давайте розглянемо кожен варіант.



Напевно, найпростішим рішенням для конструювання Вашого всюдихода стане шина на 2-3 сантиметри більше. Правда, в процесі підбору шини потрібно враховувати той факт, що вона повинна вписатися в колісну арку і вільно повертати, не зачіпаючи краю і її «дах». Вибравши саме цей варіант, не забудьте також купити пружини на кілька витків більше, ніж у звичайних. Мабуть, це все деталі і приготування, які необхідні при виборі варіанту збільшення діаметра шин.

Пневматичні шини низького тиску - це більш складний варіант, ніж перший. Проблема полягає в тому, що зазвичай ці шини величезні самі по собі, тому Вам буде потрібно повна переробка і перенастроювання підвіски. Старі деталі підвіски вже не знадобляться, тому що вони взагалі не підійдуть. Для того щоб пневматичні шини змогли кріпитися до кузова, потрібно розширити колісні арки. Установка пневматичних шин низького тиску дозволяє з максимальною точністю обробляти будь-яку нерівність, але при цьому автомобіль втрачає вантажопідйомність. Втім, це не так вже й важливо.

Третій, найскладніший варіант, - установка гусеничного типу приводу. Для гусениці цілком підійде транспортерна стрічка. Колеса можуть бути звичайними, але в цьому випадку між колесом і стрічкою бажано поставити гумовий бандаж. Він не тільки забезпечить шумоізоляцію, але і також буде відштовхувати бруд від стрічки і забезпечувати надійне зчеплення з рухомими її частинами. Щоб мати більш точне розуміння, як зробити гусеницю для всюдихода, рекомендуємо переглянути кілька документальних відеоматеріалів в Інтернеті. Також повної переробки піддається і привід від силового агрегату і гальмівна система. До речі, кермо в салоні більше не знадобиться - його роль беруть на себе два важелі, при повороті яких одна гусенична частина блокується, а друга, навпаки, крутиться. Правда, вибираючи такий варіант приводу, ви збільшите витрату палива в 5-7 разів, а швидкість впаде до швидкості китайського скутера.

Корисні поради

  • Не робіть всюдихід, якщо у Вас немає часу на його створення. Як показує практика, безліч цікавих проектів все ще не реалізовані через брак часу.
  • Правильно розраховуйте свій бюджет. Для такого грандіозного проекту, як створення всюдихода, знадобиться:
  • основна сума, яку потрібно буде витратити на всі необхідні запчастини;
  • додатковий бюджет, який стане в нагоді на випадок поломки запчастин.
  • У процесі створення всюдихода дивіться навчальні матеріали. Ось які матеріали допоможуть краще пізнати, як зробити всюдихід: відео, фотографії, креслення, навіть 3D-моделі. Додаткові посібники прекрасно допоможуть в разі, якщо немає достатнього досвіду в створенні саморобок.
  • Регулярно перевіряйте свій апарат в природному середовищі. Іншими словами, після кожної важливої доопрацювання перевіряйте, як всюдихід поводиться під час їзди по бездоріжжю. Своєчасні регулярні тести покажуть, наскільки агрегат готовий до використання.
  • Пам`ятайте: на створення всюдихода своїми руками піде чимало сил і часу, але результат виправдає себе в будь-якому випадку!



    Увага, тільки СЬОГОДНІ!