» » » Як зібрати двигун?

Як зібрати двигун?

Як зібрати двигун?
Як зібрати двигун?

У наші дні автомобіль є не розкішшю, а звичним для кожного засобом пересування. Внаслідок цього зростає кількість автомобілістів, які віддають перевагу самостійно проводити ремонт свого транспортного засобу. Це пояснюється досить високими цінами на послуги СТО.

Саме тому питання, як зібрати двигун, є досить актуальним. Навіщо переплачувати, якщо діагностику або ремонт двигуна можна провести самостійно? Дані навички стануть у пригоді не тільки при ремонті свого автомобіля, але і в тому випадку, якщо ви хочете зібрати автомобіль самостійно. Це досить поширена практика, особливо серед автолюбителів, які мають багато вільного часу і ресурсів. Більш докладно про самостійній збірці автомобіля ви можете дізнатися зі статті Як зібрати машину.



Якщо ж коштів і ресурсів недостатньо, або ж недостатньо практичного досвіду, можна почати з малого і спробувати зібрати мопед з велосипеда. Детальніше про це можна дізнатися в статті Як зробити мопед.

необхідні інструменти

Розглянемо процес складання двигуна на прикладі автомобіля ВАЗ 2106. Для складання двигуна вам будуть необхідні наступні інструменти:

  1. Перш за все вам буде необхідний набір ключів наступних розмірів: 12-14, 17, 19, 21, 22, 36.
  2. Якщо набору ключів немає, використовуйте газовий ключ.
  3. Пристрій для запресовування поршневих пальців.
  4. Звичайний динамометрический ключ і торцеві головки розмірами 12 і 13. Якщо їх немає, можна використовувати ключ для болтів головки блоку циліндрів.
  5. Молоток.
  6. Викрутка.
  7. Монтажна лопатка.


Саме такий мінімальний набір інструментів необхідний для роботи з двигуном автомобіля ВАЗ 2106. Тепер розглянемо сам процес складання двигуна для даного автомобіля.

збірка двигуна

Уявімо, що у вас є розібраний двигун автомобіля ВАЗ 2106. Не важливо, збираєте ви його після ремонту, діагностики, або ж збираєте новий двигун із запчастин, послідовність дій буде однаковою. Постарайтеся виділити на складання двигуна кілька годин вільного часу і не забудьте приготувати всі необхідні інструменти, перераховані вище.

  1. Перш за все, необхідно зібрати поршні двигуна. На пристрій для запресовування поршневого пальця надіньте сам поршневий палець з дистанційним кільцем, надіньте направляючу втулку і закріпіть її.
  2. Розігрійте піч до 240 градусів (підійде навіть проста, домашня) і помістіть в неї шатун, щоб при нагріванні його головка розширилася. Нагрівання, швидко витягніть його і затисніть в лещата, одягніть поршень і протолкніте в отвори поршневий палець. Коли шатун охолоне, змастіть його моторним маслом.
  3. Встановіть поршневі кільця.
  4. Аналогічним способом зберіть інші поршні і встановіть на них поршневі кільця.
  5. В спеціальні ліжка блоку циліндрів встановіть вкладиші корінних підшипників. Установчі вусики вкладишів повинні поєднуватися зі спеціальними канавками ліжку. Після установки змастіть їх.
  6. Колінчастий вал встановлюють в блок циліндрів.
  7. Далі в кришки кореневих підшипників необхідно встановити спеціальні нижні вкладиші.
  8. Змастіть кореневі шийки коленвала, а також вкладиші в кришках кореневих підшипників коленвала.
  9. Після цього встановіть кришки підшипників і змастіть їх наполегливі півкільця маслом.
  10. Встановіть задні і передні півкільця задньої опори коленвала.
  11. Встановіть кришку заднього кореневого підшипника, а також болти кришок, після чого закріпіть їх динамометричним ключем.
  12. Обов`язково перевірте осьової зазор коленвала монтажної лопаткою. Якщо зазор буде більше 0.35 міліметрів, необхідно замінити наполегливі півкільця на більш потовщені.
  13. Перевірте правильність складання клонували, повернувши його кілька разів рукою. Правильно зібраний колінвал повинен обертатися вільно, без затримок і плавно.
  14. Вставте шатунні болти і вкладиші шатуна, поєднавши вусики вкладиша з виїмкою шатуна.
  15. Змастіть дзеркала циліндрів, а також самі поршні, кільця і шатунні вкладиші.
  16. За допомогою спеціального пристрою для стиснення поршневих кілець встановіть поршні в циліндри. Номер циліндра і номер шатуна повинні збігатися.
  17. Встановіть шатунні вкладиші в кришки шатунів. Після чого змажте шатунні вкладиші і шатунні шийки коленвала.
  18. Встановіть кришку шатуна, попередньо з`єднавши мітки на шатуне і кришці. Аналогічним чином встановіть кришки інших шатунів. Затягніть гайки динамометричним ключем.
  19. Встановіть тримач заднього сальника коленвала. Сцентріруйте його і закріпіть болтами. Уникайте перекосів.
  20. Встановіть і закріпіть маховик.
  21. Встановіть інші вузли: зірочку на колінвал, шестерню приводу розподільника запалювання, валик привода масляного насоса і сам масляний насос, масляний картер, головку блоку циліндрів. Затягніть всі вузли і деталі болтами.
  22. Встановіть розподільний вал разом з блоком підшипників на головку блоку циліндрів. Закріпіть болтами.
  23. Встановіть башмак натягу ланцюга, надіньте ланцюг. Встановіть обмежувальний болт.
  24. Одягніть ланцюг на зірочку валика приводу масляного насоса. Також встановіть ланцюг на зірочку розподільного валу.
  25. Встановіть натягувач ланцюга.
  26. Встановіть кришку ланцюга приводу розподільного валу. Відцентруйте її і закріпіть спеціальними болтами. Встановіть і закріпіть інші елементи, вузли і деталі.

Як бачимо, процес складання двигуна вимагає певних знань і дотримання інструкцій. До слова, керівництва по ремонту двигуна, його розбирання та збирання містяться в інструкції до будь-якого автомобіля. Також рекомендуємо ознайомитися зі статтею Який об`єм двигуна. Вона буде особливо корисна починаючим автомобілістам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!