» » » Як пройти техогляд?

Як пройти техогляд?

Як пройти техогляд?

Щорічно в Росії більше 20 мільйонів транспортних засобів проходить техогляд. У цій статті ми розповімо Вам, як пройти техогляд автомобіля, які документи при цьому потрібні, де і в які терміни потрібно проходити техогляд і про деякі нововведення.

Де і як проходити техогляд

До недавнього часу технічний огляд транспортних засобів проводився тільки у відділеннях ГИБДД. Потрібно було з`явитися в те відділення, яке знаходиться за місцем Вашої постійної або тимчасової реєстрації. Однак з 2011 року правила дещо змінилися, і тепер можна проходити техогляд і в приватних техцентрах. Далі кілька рекомендацій про те, як пройти техогляд:

  • Обов`язково перед проходженням ТО (технічного огляду) зберіть всі наявні у Вас штрафи і квитанції, оскільки їх обов`язково потрібно оплатити, щоб пройти ТО. Оплату можна буде провести прямо на станції техобслуговування.
  • Адреса прописки в свідоцтві про реєстрацію обов`язково повинен збігатися з адресою в паспорті.
  • У багажнику повинен бути вогнегасник (тільки не дуже старий!), Аварійний знак і з собою в обов`язковому порядку аптечка.
  • Перед ТО потрібно обов`язково перевірити, чи не підтікає масло, гальмівна рідина, в хорошому чи стані шланги, а також роботу ближнього і дальнього світла фар і світло поворотников.

Тепер про те, що у Вас перевірять обов`язково:

  1. Звуковий сигнал.
  2. Сумарний рульової люфт.
  3. Викид CO.
  4. Близький і дальнє світло, лампочки стоп-сигналу, поворотники, габаритні вогні, протитуманні фари.
  5. Омивачі, передні і задні двірники.
  6. Ручне гальмо і гальмівні зусилля задньої і передньої осей.

Документи для проходження ТО

Спочатку скажемо, що заповнювати документи потрібно тільки кульковою ручкою без закреслень і приписок. Тепер уявімо перелік необхідних документів.

  1. Водійське посвідчення.
  2. Посвідчення особи. Найчастіше це російський паспорт або тимчасова довідка, видана в разі втрати паспорта. Якщо Ви не громадянин РФ, то потрібно представити дозвіл на проживання або національний паспорт.
  3. Свідоцтво про реєстрацію ТЗ (транспортного засобу).
  4. Технічний паспорт, технічний талон та документ, який підтверджує право на володіння ТЗ або на користування ним.
  5. Квитанція про сплату державного мита за податок на автомобіль і видачу талона.


Деякі категорії громадян звільняються від сплати держмита. це:

  • пенсіонери
  • герої Росії і Радянського Союзу
  • інваліди
  • кавалери ордена Слави 3-х ступенів.

У разі необхідності водієві також потрібно буде пред`явити договір з рекламодавцем, якщо на ТЗ нанесена будь-яка реклама. Медична довідка з 2011 року не є обов`язковим документом для проходження техогляду. Поліс ОСЦПВ з 2011 року видається за наявності документа про проходження ГТО (державного технічного огляду).

Скільки можна їздити без проходження ТО



Раніше з моменту реєстрації ТЗ в ГИБДД можна було їздити без проходження техогляду протягом 30 днів. У разі, якщо Ви не пройшли техогляд вчасно, Вас мали право оштрафувати співробітники ГИБДД, а Ваш транспортний засіб могли позбавити номерних знаків і навіть накласти заборону на експлуатацію ТЗ і відправити його на штрафний майданчик. Однак за новими правилами, прийнятим в 2012 році, більше не доведеться пред`являти співробітникам дорожньої поліції талон про проходження ТО, але тим не менш, без проходження техогляду Вам не видадуть деякі важливі документи, тому проходити його все одно доведеться.

Вартість ТО і інші нюанси

Держмито за проходження техогляду становить у 2012 році 720 рублів. Після оплати Ви можете з усіма документами з`явитися в будь-який пункт, придатний для проходження ТО, де протягом покладених 30 хвилин можна буде пройти цю процедуру.

Часто виникає питання про те, чи можна пройти техогляд автомобіля за дорученням. Ми відповідаємо: так, можна. Проходження ТО за дорученням можливо в тому випадку, якщо до технічного стану ТЗ немає ніяких зауважень. При цьому для проходження ТО досить мати довіреність в рукописному вигляді, нотаріально завіреного документа не потрібно.

Тепер кілька слів про проходження ТО для автомобілів з тонуванням. Незважаючи на те, що законом дозволяється світлопропускання до 75% для лобового скла і до 70% для бічних стекол, проходження ТО з тонуванням в нашій країні - річ досить складна і досить затратна, так що вирішуйте самі.

Як часто проходити техогляд

Тут все просто. Легкові автомобілі віком до 3 років проходять ТО при покупці, віком від 3 до 7 років - раз на два роки, віком старше 7 років - щорічно. Також щорічно проходять техогляд машини зі спецсигналами, навчальні ТЗ, вантажівки і причепи. Раз на півроку потрібно здійснювати проходження для таксі, автобусів і машин, що перевозять спеціальний вантаж. А ось мотоциклів потрібно проходити ТО всього лише один раз - при купівлі.

Як пройти техогляд 2012 - нововведення

Нещодавно були прийняті нові правила, що істотно спрощують проходження ТО. Як Ви вже знаєте, тепер пройти техогляд можна в будь-якому зручному місці, незалежно від реєстрації. Поліс ОСЦПВ видається тільки при наявності талона на проходження ГТО, причому останній повинен бути дійсний ще більше півроку, інакше поліс ОСАГО Вам не дадуть. І, нарешті, талон про проходження ГТО тепер не потрібно буде пред`являти співробітникам ГИБДД.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!