» » » Як лікувати собаку?

Як лікувати собаку?

Як лікувати собаку?

Багато людей вважають своїх домашніх вихованців членами сім`ї. І тому коли вони хворіють, господарі задаються питанням про їх лікуванні. Але складність у тому, що кішка або собака не можуть сказати, що саме у них болить. Тому власникам доводиться самим знаходити симптоми захворювання і вирішувати, як лікувати собаку.

Симптоми нездужання собаки

У кожного захворювання є свої симптоми і проявляються вони по-різному. Але існують і загальні способи визначення того, здорово чи тварина.

  • Перший тривожний сигнал - це млявість собаки. Залежно від темпераменту і породи вихованця може відрізнятися його активність. Але незалежно від цього, собака повинна бути радісною, швидко реагувати на поклик і бути бадьорою. Якщо ж вона байдуже лежить на підстилці, не реагує на кличку і відмовляється від їжі, то це перший сигнал того, що її потрібно оглянути.
  • Шерсть собаки завжди повинна бути гладенькою. На шкірі не повинно бути ніяких прищиків, які мокли ранок, плям і так далі, повинні бути відсутніми лисини. Варто пам`ятати, що собака повинна линяти всього два рази в рік. Якщо це відбувається постійно, то варто перевірити здоров`я собаки, адже можливі шкірні захворювання або алергія.
  • Поява будь-яких виділень з очей - це теж тривожний симптом. Норма - це, коли очі собаки блищать, а склера рожева. Це відноситься і до слизистих: вони не повинні бути блідими або синіми. Не повинно спостерігатися рясного слиновиділення.
  • Нормальне дихання здорової собаки - рівне і спокійне, без сторонніх шумів. Якщо з`являються хрипи, свист, ускладненість вдиху або видиху і так далі, то це симптом захворювання.
  • Пронос, блювота, кал або сеча з кров`ю - теж симптоми різних захворювань.

При появі будь-яких нездужань потрібно звернутися до ветеринара.

Основні захворювання собак

У собак хвороб не менше, ніж у людей. Але варто знати, як себе вести в найпоширеніших випадках.

пронос

Найчастіше власники тварин стикаються з тим, що не знають, чим лікувати пронос у собаки. При лікуванні будь-якого захворювання важливо встановити першопричину, швидше за все, справа в проблемах з шлунково-кишкового тракту. І поки готуються аналізи, можна посадити собаку на сувору дієту. У перший день - ніякої їжі, у другий день - рисовий відвар на воді. Якщо пронос проходить, то можна повертатися до звичайного раціону.

хворі вуха



Ще одна поширена проблема, з якою стикаються господарі собаки, - це тривожність вуха. В цьому випадку господарі найчастіше зовсім не знають, чим лікувати вуха у собаки. Перш за все, їх необхідно почистити за допомогою ватних паличок. Потрібно видалити всю сірку з вушних раковин. Далі можна протерти вухо за допомогою перекису водню або закапати спеціальні краплі. До симптомів хвороб вух можна віднести наступні: собака трясе головою, з`являються виділення з вушних раковин, поганий запах.

лишай

Деякі хвороби небезпечні і для людей. І тому потрібно знати все про лишай у собаки, ніж лікувати це захворювання, адже знання цього ніколи не буде марним. Лишай - це захворювання, яке має грибкову природу, і воно дуже заразно для всіх без винятку оточуючих.

Але симптоми, властиві позбавляю, можуть нагадувати і інші проблеми зі шкірою, тому потрібно провести лабораторні дослідження. Після постановки діагнозу важливо помістити тварину в карантин (ізолювати від решти вихованців і домочадців). Після проведення лікувальних процедур ретельно помийте руки. Всю квартиру потрібно вимити з хлоркою, щоб убити грибок. Навколо вогнищ ураження потрібно вистригти шерсть. Потім шкіру змащують протигрибковими препаратами. У важких випадках ветеринар може призначити антімікотікі.

кліщі



Так як чотириногого вихованця слід вигулювати мінімум два рази на день, то потрібно знати, як лікувати кліща у собаки. Його присутність в шкірі вихованця складно діагностувати. Найчастіше явні прояви захворювання відбуваються вже на другій стадії. Можна помітити невеликі гнійники - це місця, де знаходяться колонії кліщів. З них може сочитися смердючий гній.

Тому важливо щодня проводити огляд собаки. Наявність підшкірного кліща визначається за допомогою аналізів. Якщо їх наявність підтвердиться, то потрібно застосовувати препарати групи акарицидів. Також корисно використання імуномодуляторів.

цистит

Незайвим буде і дізнатися, як лікувати цистит у собак. Це захворювання часто зустрічається і у жінок, але воно незаразної. Цистит має запальний характер і зачіпає сечовий міхур. Його перші симптоми - це хворобливе сечовипускання. В якості швидкої допомоги можна прикласти до живота собаки теплий компрес. У лікуванні використовують антибактеріальні препарати і антибіотики. Собаку можна поїти чаєм з календули і пирію повзучого.

хвороби очей

У собак з плоскими мордами найчастіше уражаються очі. Тому потрібно кожен день проводити огляд вихованця і, звичайно ж, знати, чим лікувати очі у собаки. Тому будь-які виділення, почервоніння, випинання очей повинні привернути вашу увагу. Залежно від причини захворювання призначають ліки. Найчастіше це краплі або спеціальна мазь для очей. Варто розуміти, що при травмах ока потрібно одне лікування, а при вірусному захворюванні - зовсім інше.

застуда

Собаки, як і люди, хворіють на застуду. Тому в разі захворювання на застуду собачку можна укутати в теплу ковдру, а від кашлю давати воду з коренем солодки. Варто розуміти, що кашель може бути симптомом і інших захворювань, наприклад, алергії. Мокрий кашель може свідчити про проблеми з легенями і бронхами. Також він може вказувати на гайморит, тонзиліт і ларингіт. Залежно від причини кашлю ветеринар призначає лікарські препарати. Після відвідин лікаря ви будете знати, як лікувати кашель у собаки, і зможете в наступний раз обійтися без підказок доктора.

Як проводити огляд собаки?

Будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. Для цього потрібно щодня правильно оглядати собаку.

  • В першу чергу потрібно уважно вивчити морду собаки. Ніс повинен бути вологим і холодним, очі - чистими, склера - без почервоніння, не повинно бути ніяких виділень, зіниці повинні бути без помутніння, ніс - без прищиків і виділень.
  • У собак не буває карієсу, але зубний камінь може утворюватися. А це вже призводить до інших захворювань. Тому важливо раз в тиждень чистити собаці зуби і кожен день їх оглядати. Вони повинні бути білого кольору, з пащі не повинно нічим пахнути. Якщо відчувається смердючий аромат, то це може свідчити про наявність зубного каменю або проблем з шлунково-кишковим трактом.
  • Важливо оглядати слизові пасти. Вони не повинні бути блідого або синього кольору, мати ранки і виразки. У деяких порід можуть бути пігментні чорні плями - це варіанти норми.
  • Слідом потрібно оглянути вуха собаки. У них також не повинно бути ніяких виділень, поганого запаху, виразок і ранок. При дотику до вух тварина повинна вести себе спокійно. Усередині вуха повинні бути рожевими, на дотик - пружними.
  • Далі потрібно відтягнути шерсть на загривку. Це допоможе перевірити, чи немає зневоднення. Це особливо важливо при проносі.
  • Наступний етап - промацування ребер. Це допомагає визначити наявність ожиріння або, навпаки, виснаження. Але найкраще зважити собаку.
  • Шкірний покрив повинен бути без ранок, расчесов, почервоніння, виразок, які мокли екзем і так далі. Шерсть не повинна випадати клаптиками, за своїм станом вона повинна бути гладенькою. При проведенні рукою шерсть не повинна випадати.

Якщо Ви помітили будь-які негативні зміни в зовнішньому вигляді і стан свого вихованця, то краще за все буде відвести його на огляд до ветеринара, нехай лікар перевірить вашу собаку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!