» » » Як вилікувати собаку?

Як вилікувати собаку?

Як вилікувати собаку?

Собача чума - вірусне захворювання, яке, на щастя, не страшно для людини, але смертельно небезпечно для собак і деяких інших хижих тварин. Найчастіше чумою хворіють щенята і молоді пси віком до двох років, хоча підхопити чумки можуть і дорослі собаки.

Викликає чумки особливий морбіллівірус, який потрапляє в собачий організм через рот або ніс тварини і далі з потоком крові розноситься по всьому організму. Вірус чумки в першу чергу поселяється в епітеліальних клітинах слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, органів дихання і сечостатевої системи. Далі морбіллівірус долає гематоенцефалічний бар`єр і викликає запалення оболонок і основної речовини спинного та головного мозку собаки.

Будь-господар повинен знати, як вилікувати собаку від цієї жахливої хвороби.

Як можна вилікувати чумки у собак

Намагатися вилікувати собаку від чумки за допомогою народних засобів - справа абсолютно безперспективна. Деякі доморослі фахівці радять для позбавлення від чумки залити в пащу тварині горілку або самогон, але слід розуміти, що, діючи таким чином, ви разом з чумою позбудетеся і від самого пса - домашній улюбленець не винесе такої екзекуції і помре у вас на очах. Печінка собаки взагалі не пристосована до перероблення алкоголю, тому етиловий спирт дуже шкідливий навіть для здорової тварини, не кажучи вже про важко хворому собаці, для якої горілка може виявитися смертельною отрутою.

При перших же підозрах на чумки необхідно якомога швидше звернутися до ветеринара - від того, наскільки швидко ви це зробите, багато в чому залежить подальший перебіг хвороби і її результат. Правильно діагностувати чумки і призначити необхідне лікування може лише досвідчений фахівець.

Приводом для звернення до ветеринара можуть бути такі характерні для чумки симптоми:

  • дрібна висипка, що з`явилася на внутрішній стороні стегон і в паху собаки,
  • пронос,
  • втрата апетиту,
  • пригнічений стан,
  • нежить,
  • почервоніння очей,
  • світлобоязнь,
  • блювота,
  • сухий і гарячий ніс,
  • гній, що скупчується в куточках очей.


У більшості випадків чума протікає на тлі підвищеної температури, але у деяких хворих собак температура може залишатися нормальною.

На превеликий жаль, вчені поки що не придумали єдиного ліки, гарантовано виліковує собачу чумки, тому вашого улюбленця ветеринар буде лікувати за допомогою різних препаратів. Комплекс лікувальних засобів підбирають індивідуально для кожної собаки. Вибір медикаментів, які застосовуються для лікування чумки, в першу чергу залежить від того, в якій саме формі вона протікає.

Як лікувати чумки на початку захворювання

У перші дні захворювання собаці ін`єкційно вводять протичумну сироватку або спеціальний гаммаглобулин, які стимулюють вироблення антитіл. Але вводити подібні препарати має сенс тільки на початковій стадії захворювання, коли в результаті їх прийому в переважній більшості випадків тварина одужує на восьмой- десятий день. На більш пізніх термінах застосування сироватки вже малоефективно, а після двох тижнів з початку хвороби її введення може навіть значно погіршити стан тварини.



Інші способи лікування залежать від місця локалізації вірусу чумки.

Як лікувати респіраторну форму чумки

Якщо вірус в основному вразив дихальну систему і ваш вихованець кашляє і чхає, а з носа і очей у нього спостерігаються гнійні виділення, значить, можна говорити про респіраторної формі чуми.

В цьому випадку для лікування її проявів застосовують різні антибіотики, такі як «Оксациллин», «Ампіцилін», «Карбеніцилін», «Еритроміцин» або антибіотики в комбінації з «Бісептолом». Зазвичай всі ці препарати собаці дають перорально, в формі таблеток, і тільки при важких пневмоніях антибіотики вводять шляхом ін`єкцій. Виділення з носа і очей регулярно витирають ватним тампоном, очі собаки промивають міцним остиглим чаєм і закопують в них «Дексаметазон» або ж «Софрадекс», а запалений і потрісканий ніс пса змащують дитячим кремом, які не мають запаху.

Як лікувати кишкову форму чумки

При кишковій формі чуми у собаки спостерігається сильна, часом неприборкана блювота і слизовий смердючий пронос.

В цьому випадку собакам призначають антибіотики - «Левоміцетин», «Салазодіметоксін» і сульфаніламідні протимікробні препарати, зокрема «Фталазол». Для усунення блювотних позивів собакам дають «Церукал», від проносу призначають прийом «інтестопан» і відвару з будь-яких рослин, що володіють терпкими властивостями, наприклад, з кори дуба.

Як лікувати шкірну форму чумки

Деякі ветеринари окремо виділяють ще і шкірну форму собачої чумки, інші вважають шкірні прояви цієї хвороби симптомами, супутніми респіраторної або ж кишкової формі чуми.

Всілякі висипання на тілі собаки, тріщини на подушечках лап або нариви на шкірі лікують за показаннями. Добре допомагає в цих випадках обробка хворобливих ділянок шкіри антибактеріальні та протизапальні аерозолями, такими як «Полькортолон» і «Оксікорт».

нервова чума

Найважча форма собачої чумки - нервова. Вона лікується дуже важко. У разі захворювання собаки нервової формою чуми подальший прогноз вкрай несприятливий. Власнику такої тварини слід розуміти, що більшість випадків захворювання нервової чумою закінчується летальним результатом.

Про те, як вилікувати собаку від інших хвороб, розповідається в нашій статті Як лікувати собаку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!