» » » Посварилися - що робити?

Посварилися - що робити?

Посварилися - що робити?

Зачепити за «живе» легко. Щоб зрозуміти цю прописну істину не обов`язково бути філософом або психологом. У пісочниці малюк доводить до сліз іншого малюка, віднімаючи іграшку або ламаючи пісочний замок. У школі образливі прізвиська і сварки через недоліки зору, фігури, тяги до знань. А дорослі люди, часом, «тонко» і безжально ранять одне одного, надовго залишаючи кровоточать сердечні рани.

Образили нас, образили - ми. Боляче нам, близькій людині боляче теж. Сварка зазвичай супроводжується переживаннями, які знайомі кожному. Посварилися - що робити тепер? Спробуємо розібратися.

Чому ми ображаємося



Все частіше образа поселяється в серце через те, що не виправдалися очікування. Людям властиво створювати в своїй уяві ідеальний образ відносин: подруга (друг) повинні надавати перевагу тільки наше суспільство-чоловік (дружина) - бути люблячими, заботлівимі- діти - відповідати всім критеріям вихованості і бути обов`язково талановитими. Але в житті все відбувається інакше, так як людям не властиво дбати про очікування інших. Часто сварка відбувається через якоїсь дрібнички. Вистачає іноді погляду, слова, інтонації.

Як зруйнувати стіну



Але ось пристрасті вляглися, фонтан емоцій заспокоївся, пора б відновити добрі стосунки. Що було, то вже сталося і змінити це неможливо, що ж тепер робити?

  • «Спокій, тільки спокій», - говорив добрий Карлсон. Позбутися від негативних емоцій допоможе якусь активну заняття. Посварилися з подругою - що робити? Заспокоїтися і взяти себе в руки, так як емоції незабаром вщухнуть, і вирішити проблему буде легше, тому можна згадати про справи по дому або спорті.
  • Проаналізуйте ситуацію. У кожної людини своя правда. Якщо ви вважаєте, що маєте рацію в усьому, і кривдник повинен поплатитися за скоєне? Тоді ви навмисно препятствуете відновленню відносин. Що важливіше - бути правим і при цьому знедоленим, або забути про егоїзм і відновити гармонію стосунків? Звичайно, якщо відносини для вас щось значать. Якщо ж справа в ужалений самолюбстві, подивіться на обставини з іншого ракурсу. Що рухало вашим кривдником? Підступність, випадковість, запальність? Часто люди ранять інших самі того не помічаючи, без злого умислу, а потім переживають від своєї нестриманості. У будь-якому випадку без розуміння і прощення вибудувати міцні тривалі відносини практично неможливо. Наприклад, посварився з дівчиною - що робити, якщо наговорили дуже багато гидот? Вислухати її і зрозуміти - перший крок. Коли людина визнає свою помилку, то йому можна багато пробачити, якщо він щиро кається.
  • Зробіть перший крок до примирення і ваш «кривдник» обов`язково це оцінить. І це зовсім не означає визнати себе у всьому винуватим. Навпаки, тільки сильні духом люди можуть прощати, дорожити людиною і своїми відносинами. Не потрібно згадувати, відновлюючи в пам`яті: «А ось ... ти, а ось ... я», залиште мішок з негативними емоціями, безглуздими образами. Варто просто вибачитися і не потрібно обговорювати подію в цей же день. Краще спокійно поговорити про все пізніше, коли ця ситуація обом здасться безглуздим збігом обставин.
  • Чи не таїть в собі образу. Вона як розпечений камінь: чим міцніше і довше його тримаєш, тим глибше опік. Як цього досягти? Просто потрібно перестати себе жаліти.
  • Час вилікує. Посварилася з хлопцем - що робити, якщо він не йде на контакт, але і ви не маєте наміру прощати, адже він так зачепив вас? У такій ситуації найкращий лікар - час. Звичайно, не варто пропадати надовго, показуючи свою байдужість, адже людина може вирішити, що вам немає до нього справи, і наробить дурниць. Можна написати лист або повідомлення на телефон про те, що він сильно зачепив ваші почуття і що ви теж наговорили йому зайвого, що треба трохи про все подумати і пізніше поговорити, коли обидва будете готові це зробити. Таким чином, він буде знати, що вам боляче, але не все одно на ваші відносини і ще є що рятувати.
  • Дивіться на світ оптимістично і налаштовуйте себе на позитив. У цьому може допомогти ваша уява. Відомий психологічний факт: мозок не вміє відокремлювати події уявні від реальних. Для нього всі наші думки мають силу і значення, як і реальне життя. Думайте позитивно і цим ви поспособствуете саме такого перебігу подій. Намагайтеся, намагайтеся, пробуйте. Можливо, результат зусиль перевершить очікування і подарує досі незвідану гармонію стосунків.
  • Бажання довести свою правоту - не допоможе зберегти відносини. Посварився з одним - що робити, думаєте, щоб він визнав свою провину? Все це безглуздо, якщо думати тільки про себе, подумайте і про його почуттях, відповідь прийде сам собою. Якщо людина вас цінує, то визнає і свою провину, як це зробили ви, якщо не визнає, то чи потрібен такий егоїстичний людина у вашому житті? А захочеться «відновити справедливість», зробіть це іншим разом, не повторюючи помилок.

Головне - не займайтеся «самоїдством». Досить правильних висновків і відповідальності, взятої на себе за те, що сталося. Адже той, хто вирішує конфлікт по-справжньому дорожить відносинами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!