» » » Як бути вдові?

Як бути вдові?

Як бути вдові?

Смерть близької і коханої людини - завжди велика трагедія, навіть якщо вона не раптова і у людини є якийсь час підготувати себе морально. У такій ситуації опускають руки навіть найсильніші і вольові натури, тим більше жінки, які за своєю природою більш чутливі і емоційні, дуже довго і болісно переживають втрату рідних.

У цій статті ми поговоримо про те, як бути вдові, яка нещодавно втратила коханого чоловіка, як їй подолати своє горе і навчитися жити далі.

Біль у кожного своя

Не дивно, що бабусі на лавці біля під`їзду або занадто "співчутливі" сусідки розглядатимуть горе вдови через призму її відносин з чоловіком. Звичайно, простіше розгледіти справжню любов, а, отже, жаль про втрату в потоці непреривавшуюся ридань, ніж в кам`яному мовчанні. Однак слід пам`ятати, що всі жінки страждають по-різному: хтось плаче, не перестаючи, хтось замикається в собі, що може здатися ознакою байдужості. Не приймайте близько до серця те, що про вас будуть говорити знайомі. Важливо полегшити свій біль, тому робіть це так, як вам хочеться.

Будьте поруч з рідними

В першу чергу близьким родичам слід подумати про те, як бути вдові, яка нещодавно втратила чоловіка, спробуйте їй допомогти. Тому спочатку слід порекомендувати її рідним і близьким запастися терпінням і проявити розуміння. Важливо, щоб жінка сама захотіла впоратися зі своєю бідою, інакше нічого не допоможе. Якщо навіть вам не хочеться нікого бачити і ні з ким говорити, все одно не прирікайте себе на постійне самотність: воно тільки загострює біль від важких роздумів. Частіше бувайте в оточенні рідних і дорогих для вас людей і не думайте, що ви здатні подолати горе повністю самостійно, турбота і допомога близьких вам необхідні.

Комплекс провини - незагойна рана



Дуже часто люди, які втратили близьких, починають звинувачувати в їх смерті себе. І неважливо, чи є це правдою хоча б на частку відсотка: сильне горе, як правило, позбавляє людину можливості об`єктивно оцінювати дійсність. Тому якщо вам здається, що ви могли б все змінити, якби не зробили / надійшли / сказали так і так, постарайтеся зрозуміти, що ваші докори сумління не приведуть ні до чого хорошого.

Чим більше ви будете звинувачувати себе в своєму горі, тим сильніше стане ваша біль. Крім того, ви самі змусите себе повірити у власну провину. Постарайтеся прийняти те, що трапилося як незворотний факт, на який ви ніяк не могли вплинути, і запам`ятайте: комплекс провини не дає зажити вашої рані, а вам необхідно її вилікувати.

Зміна обстановки



Безсумнівно, горе і душевний біль в перший час просто неминучі. І як бути вдові, яка щосекунди згадує коханого чоловіка? Адже кожна дрібниця в будинку нагадує якийсь момент з їхнього спільного життя: ось сережки, які він подарував їй на першу річницю весілля, ось фотографія з Дня народження сина ...

Всі ці спогади тільки підсилюють біль, і життя втрачає будь-який сенс, стаючи виключно минулим. Тому можна порадити хоча б на час виїхати подалі від нав`язливих спогадів. Необов`язково їхати в іншу країну, можна на дачу до подруги або в село до тітки. Головне - повністю змінити обстановку, щоб якомога менше речей нагадувало про колишнє життя.

Робота, робота і ще раз робота!

Звичайно, в найперші дні жінка, яка втратила коханого чоловіка, навряд чи здатна просто вийти з дому, не те що піти на роботу і активно працювати. Але через деякий час необхідно змусити себе це зробити. Тут мова навіть не про те, що тепер їй доведеться взяти на себе всі фінансові питання сім`ї: робота - прекрасний спосіб відволіктися від сумних думок. І якщо спочатку буде здаватися, що все марно, через певний відрізок часу жінка зрозуміє, що вставати щоранку і йти на роботу набагато краще, ніж валятися в ліжку і мучити себе негативними думками.

А як же діти?

Якщо в щасливому шлюбі є дитина, втрата чоловіка для жінки стає подвійною трагедією. Вона переживає не тільки своє, а й дитяче горе. Але разом з цим слід зазначити, що саме цей фактор часто ефективно допомагає впоратися з болем втрати. Адже вдова усвідомлює, що якщо так сильно страждає вона - зрілий і розважлива людина, - то яке ж доводиться дитині? Відповідальність за більш слабке і безпорадне істота додає жінці сил і змушує рухатися далі.

Яким би сильним не було горе, воно проходить з часом, нехай поступово і повільно, але рани заживають. Треба бути вдячним за минуле і навчитися вірити в майбутнє!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!