» » » Які питання задавати при спілкуванні?

Які питання задавати при спілкуванні?

Які питання задавати при спілкуванні?

Під час спілкування, повсякденного або ділового, ми розширюємо свої горизонти, дізнаємося нову інформацію. Однак уміння правильно ставити запитання - це справжнє мистецтво, яким людина, націлена на успіх, неодмінно повинен опанувати. З одного боку, питати, означає, проявляти інтерес до іншої людини, а при діловому спілкуванні до партнера. З іншого - недоречні, настирливі, продиктовані цікавістю питання можуть все зіпсувати. Ваш співрозмовник, особливо, якщо він є діловим партнером, замкнеться і може зовсім відмовитися від спілкування. Так які ж питання задавати при спілкуванні? Які питання в діловому спілкуванні можуть бути прийнятні? Давайте спробуємо в цьому розібратися.

Як, ставлячи питання, розговорити співрозмовника

Якщо ви готуєтеся до зустрічі, особливо ділової, то краще заздалегідь продумайте питання, які будете задавати співрозмовнику. Питання повинні бути чітко сформульовані і поставлені так, щоб співрозмовник або діловий партнер захотів на них відповісти. Ваше завдання - зацікавити співрозмовника або ділового партнера. Якщо у вас це вийде, то він сам надасть вам масу інформації. Для цього необхідно не тільки говорити самому, але і задавати питання і вислуховувати відповіді на них. Але при цьому все ж не варто випускати зі своїх рук ініціативу. Слідкуйте за тим, щоб бесіда йшла в потрібному вам руслі. Підведіть поволі співрозмовника до бажаного для вас висновку. Нехай краще він сам прийде до нього, ніж ви будете його в цьому переконувати.

Які бувають питання

Якщо ви спантеличені тим, які запитання ставити при спілкуванні, то повинні знати, що люди не люблять відповідати на прямі запитання, які часом бувають нетактовним. Наприклад: «Яка у тебе зарплата?» Або «Іван Іванович ваш коханець?» Готуючись до зустрічі, ви повинні заздалегідь продумати основні питання, які будете задавати. Питання бувають закритими, тобто вимагають однозначних відповідей, типу: "так", "ні". Якщо ви запитаєте свого співрозмовника, скільки йому років, це як раз і буде закрите питання. При діловому спілкуванні закриті, уточнюючі інформацію питання просто необхідні. Однак не варто ними надто захоплюватися, інакше у вашого співрозмовника складеться враження, що він присутня не на переговорах, а на допиті.



Тому, дізнавшись мінімум необхідного, переходите на відкриті питання. На них, на відміну від питань закритих, не відповіси коротко, вони вимагають осмислення, якогось пояснення. Це питання, що починаються зі слів: "навіщо?" "Чому?", "Які будуть ваші пропозиції?", "Яким чином?", "Що ви вирішили з цього приводу?". Однак, відповідаючи на них, співрозмовник може йти від конкретних відповідей. Тут вже ваше завдання повернути його в потрібне вам русло бесіди, особливо якщо це ділові переговори. Для цього можна задавати навідні запитання, які відносяться до розряду другорядних, які не плануються заздалегідь. Тоді як основні питання - закриті і відкриті - як ми вже говорили, плануються заздалегідь.

Якщо ж ви спантеличені тим, які питання можна задавати дівчатам, то настійно рекомендуємо вам пройти по цим посиланням.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!