» » Чи можна займатися кожен день?

Чи можна займатися кожен день?

Чи можна займатися кожен день?

Питання, чи можна тренуватися щодня, виникає у тих людей, які тільки недавно звернули свою увагу на свою фізичну підготовку. Такі новачки починають заняття інтенсивно, приділяючи їм максимум вільного часу - і в результаті буквально валяться з ніг вже через тиждень, дивуючись, чому професійним спортсменам можна тренуватися щодня, не "вмираючи» при цьому. Саме тому, що вони професіонали, і займаються навантаженнями далеко не перший рік.

Медичне обгрунтування обмежень

Розберемося для початку, навіщо люди взагалі займаються фітнесом, бодібілдінгом і іншими видами спорту «для душі». Причин дві: або вони худнуть, або відновлюють втрачену без спорту фігуру. У першому випадку питання, чи можна займатися кожен день, не повинен виникати взагалі. При зайвій вазі серце і так працює на знос, підтримуючи непотрібні кілограми. Надмірне навантаження цілком може привести і до серцевого нападу, і до гіпертонічного кризу.

У другому випадку варто пам`ятати, що ваші м`язи вже давно забули, що таке регулярні навантаження. Їм належить заново відчути всю красу того, що спортсмени називають крепатура - утворення в м`язовій тканині молочної кислоти, яка викликає різку і гострий біль. І якщо ви наполегливо ігноруєте ці сигнали, ви ризикуєте надовго випасти з самої можливості тренуватися.

Поняття «перетренованості»



Однак навіть якщо ви вже увійшли в режим регулярних занять і ходите на них місяці три, не варто різко збільшувати їх число. Будь-який грамотний тренер пояснить, що всім групам м`язів вкрай необхідний спокій. Саме під час відпочинку додають в масі м`язи і втрачають жирові прошарки.

Якщо м`язам не давати спокою, настає явище, зване перетренованістю. Причому воно спіткає не тільки м`язи - торкнеться і нервову систему, в результаті чого настане апатія, а то і депресія. У такому стані ви вже не будете турбуватися, чи можна вам займатися кожен день, більш нагальним стане приведення в порядок вашої психіки.

Мінімальний термін реабілітації



Для всіх людей, які далекі від спорту і зайнялися їм недавно, часовий проміжок між тренуваннями повинен бути не коротше діб. За цей час всі системи прийдуть в норму і з`являться сили для нового заняття. Причому це стосується тих, хто не займався з великим навантаженням.

При застосуванні великого навантаження (так би мовити, при «Тасканії заліза») цей термін повинен бути збільшений, часто до трьох днів. Це ж правило стосується тих, хто тренував великі м`язи - спину і ноги. Вони відновлюють довше дрібних.

Розумний графік тренувань

Найбільш грамотно його складе для вас інструктор з фітнесу або бодібілдингу. Він зуміє тверезо оцінити ваш розвиток, фізичну підготовку і потенціал. Однак якщо ви займаєтеся самостійно або вважаєте, що здатні на більше, дотримуйтеся наступних правил.

  1. Тренувань більше трьох на тиждень для себе не призначайте, причому з урахуванням тих, які проводите в клубі.
  2. Відводите мінімум добу на восстановленіе- якщо навантажували спину і ноги - мінімум двоє, і прислухайтеся до свого стану.
  3. Якщо вам за сорок або були зафіксовані проблеми з тиском і серцем - контролюйте і те, і інше.
  4. Хочете збільшити частоту занять - запишіться до якісної спортивного масажиста, який допоможе вам не довести себе до перетренованості і зняти наслідки зайвих навантажень.
  5. Якщо ви домагаєтеся ідеальної форми свого тіла, розподіліть по днях навантаження на різні групи м`язів. Пам`ятайте, що дрібні можна тренувати частіше, оскільки вони швидше реабілітуються. Наприклад, раз в тиждень приділяйте увагу спині, в наступне заняття займіть роботою руки і ноги (порівну), а в третій - ноги і плечі. Так велика мускулатура в спині і ногах буде навантажена рівномірно. Паралельно можна зайняти роботою м`язи живота. При різнобічної навантаженні вони і самі по собі будуть набувати жадані «кубики».

Детальніше про це читайте в нашій статті Чи можна гойдатися кожен день.

При достатній наполегливості і не вичерпуються ентузіазмі через рік тренувань ви навчитеся відчувати своє тіло і наближення до меж його можливостей. Тоді вже можна подумати, чи можна вам тренуватися щодня без шкоди для здоров`я.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!