» » » Скільки тримається алкоголь в крові?

Скільки тримається алкоголь в крові?

Скільки тримається алкоголь в крові?

Водіння в нетверезому вигляді загрожує не лише солідним штрафом, а й позбавленням прав. А якщо врахувати, що алкоголь виводиться з організму через деякий час, ризик отримати адміністративне покарання у вас буде навіть через кілька годин після вечірки. Причому в питанні «вивітрювання спирту» потрібно враховувати велику кількість різних показників.

Фактори, що впливають на виведення алкоголю

Потрапивши в організм, алкоголь протягом приблизно 1-1,5 годин буде «подорожувати в ньому», всмоктуючись в тканини. Після закінчення цього часу спостерігається максимальна концентрації спирту в крові. Після цього показник йде на спад, оскільки починається поступовий процес розщеплення спирту і виведення його з організму. Відбувається це переважно в печінці, але також в цьому беруть участь нирки, легені, шкірні покриви (потові залози).

Даний процес займає деякий час - від півгодини до півтори доби в залежності від наступних показників:

  • Міцність напою. Самим «нешкідливим» буде неміцне пиво (на рівні 3-4% вмісту спирту). А ось коньяк з його 42% буде виводитися значно довше.
  • Кількість випитого. Сідати за кермо після 100 мл 4% пива (за умови, що ваша вага становить 80 кг) можна буде через хвилин 40, а ось якщо випити, наприклад, 0,5 л напою, то доведеться почекати трохи більше 2 годин.
  • Маса тіла людини. При масі в 90 кг 100 мл вийде з організму орієнтовно через 3,5 години, а при вазі в 60 до г - за 5,5 годин.
  • Підлога. У жінок алкоголь виводиться з крові в більшості випадків десь на 20% повільніше, ніж у представників сильної статі.
  • Фізичний стан. Розщеплення спирту буде залежати від того, наскільки здорові ваші печінку і нирки, наскільки «привчений» організм до спиртних напоїв, наскільки справно працює обмін речовин, а також від безлічі інших показників.
  • Емоційний стан. Виявляється, при вживанні алкоголю в пригніченому стані процес його виведення значно сповільнюється.

Крім того, має значення, як ви пили (багато і відразу або «розтягували задоволення»), що ви їли і в якій кількості.

Час виведення алкоголю

Як бачите, вищевказані параметри оцінюються досить приблизними цифрами, а деякі (наприклад, настрій) неможливо оцінити взагалі. Це означає, що сказати точно, скільки тримається алкоголь в крові не можна. Тому до заявленим показникам завжди потрібно додавати пару десятків хвилин або навіть пару годин - як то кажуть, на всякий випадок.

Щоб оцінити, через який час допустимо буде сісти за кермо, можна скористатися онлайн-калькулятором, наприклад, ось цим. Ввівши потрібні параметри, ви отримаєте результат із зазначенням рівня алкоголю в крові, оцінкою ступеня сп`яніння і приблизного часу виведення спирту.

Також можна орієнтуватися на різні таблиці.

100 мл напою

60 кг ваги

70 кг

80 кг

90 кг

100 кг

Пиво 4%

35 хв



30 хв

26 хв

23 хв

21 хв

Вино 9%

1 ч 18 хв

1 год 7 хв



59 хв

52 хв

47 хв

Шампанське 11%

1ч 36 хв

1 год 22 хв

1 ч 12 хв

1 ч 4 хв

57 хв

Горілка 40%

5 ч 48 хв

4 ч 58 хв

4 ч 21 хв

3 ч 52 хв

3 ч 29 хв

Коньяк 42%

6 ч 5 хв

5 год 13 хв

4 ч 34 хв

4 ч 4 хв

3 ч 39 хв

Як прискорити виведення спирту?

  • Не просто закушувати, але дійсно щільно їсти.
  • Закушувати цитрусовими фруктами (вітамін С сприяє розщепленню алкоголю).
  • Танцювати, виходити на свіже повітря.
  • Більше пити (сік, вода).
  • Прийняти активоване вугілля (дозування розраховується залежно від маси тіла за інструкцією).
  • Випити солодкого чаю чи кави.
  • Спровокувати блювання.
  • Прийняти легкий контрастний душ.

також читайте Через скільки вивітрюється алкоголь.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!