» » » Як вилікувати бронхіт?

Як вилікувати бронхіт?

Як вилікувати бронхіт?

Бронхіт - захворювання легенів, при якому спостерігається запальний процес в бронхах. Необхідно якомога швидше почати його лікування. Якщо ж своєчасно не вдатися до терапії, то захворювання перейде в хронічну форму і призведе до серйозних ускладнень. Розглянемо докладно, як вилікувати бронхіт лікарськими препаратами і народними засобами.

Лікування лікарськими засобами

При лікуванні бронхіту можна використовувати відразу кілька засобів. Але спочатку необхідно відвідати лікаря. Саме він повинен на основі проведеного обстеження підібрати ефективний курс лікування. Тільки тоді ви зможете швидко і без наслідків позбутися такого недуги.

Для лікування бронхіту лікарі найчастіше призначають таблетки і сиропи. Вони знімають запалення бронхів, мають відхаркувальну дію і нейтралізують кашель. Ось список найбільш дієвих сиропів:

  • Лазолван;
  • Амброксол;
  • Флавамед;
  • бронхолитин;
  • Геделікс.

Їх необхідно застосовувати строго по інструкції. Обов`язково дотримуйтеся дозування і зверніть увагу на протипоказання.

Що стосується таблеток від бронхіту, то найчастіше призначаються наступні

  • бромгексин;
  • кодеїн;
  • Аугментин;
  • ампіокс;
  • ереспал;
  • Цефотаксим.


При їх прийомі також потрібно дотримуватися дозування, звертати увагу на протипоказання і побічні дії.

При бронхіті лікарі обов`язково призначають інгаляції. Такі процедури дозволяють швидко позбутися від кашлю і мають протизапальну дію. Проводити інгаляції можна тільки в разі, якщо у хворого немає високої температури. Робити їх потрібно 2-3 рази в день із застосуванням одного з цих коштів:

  • фенотерол;
  • Лазолван;
  • сальбутамол;
  • Сульфат магнію.

Дуже важливо при бронхіті робити гірчичники. Вони є ефективним засобом, оскільки володіють розігріваються ефектом і сприяють нейтралізації запального процесу. Робити гірчичники дуже легко: лист, покритий гірчицею, опустіть на 2-3 секунди в воду, а потім прикладайте до спини або грудній клітці на 15 хвилин. Зверху хворий накривається теплою ковдрою. По завершенні такої процедури шкіру потрібно вимити, а потім змастити вазеліном.

Лікування народними засобами



Народні засоби досить часто використовують при лікуванні бронхіту в якості додаткової терапії. Вони є досить ефективними і простими в застосуванні.

Борсуковий жир і мед

Борсуковий жир багатий вітамінами, каротином і фолієвою кислотою. Він підсилює захисні функції організму і зменшує запальні процеси, присутні в системі дихання. Лікування Борсучим жиром не має протипоказань. Його рекомендується взяти в кількості 3 ст. ложок і змішати з 10 мл липового меду. Отриманий засіб вживайте перед їжею по 1 ст. ложці. Курс лікування повинен тривати не менше 2 тижнів.

Молоко і морквяний сік

Підігрійте молоко і змішайте його з свіжовичавленим морквяним соком в пропорції 1: 1. Отриманий засіб випийте натщесерце невеликими ковтками. Тільки через 2 години можна снідати. Курс лікування 1 місяць.

Мох і молоко

При бронхіті добре допомагає ісландський мох, знайти який можна в сосновому бору. Він обов`язково висушується і подрібнюється. Після чого потрібно залити 1 ст. ложку моху 200 мл гарячого молока, а потім випити отримане засіб на ніч в теплому вигляді. Вже після декількох прийомів хворий помітить поліпшення. Однак, курс лікування потрібно продовжувати протягом 3 тижнів.

Хвоя і мед

Візьміть 1 кг хвої і залийте 3 літрами води. Поставте ємність з компонентами на вогонь і витримуйте протягом декількох годин. Потрібно щоб у вас вийшов концентрований відвар в кількості 1,5 літрів. Туди додайте 1 кг меду, 100 мл спирту, 10 мл настоянки прополісу. Після чого нагрійте суміш до 40 градусів, охолодіть і процідіть. Зберігати засіб потрібно в холодильнику. Приймати його необхідно перед їжею по 1 ч. Ложці 3 рази на день.

Збір ягід і трав

Візьміть в рівних частинах траву чебрецю і кропиви, ягоди смородини, чорниці і шипшини, плоди горобини, листя берези. Залийте 1 ст. ложку збору літром окропу. Залиште засіб настоюватися на 2 години, а потім процідіть і приймайте по 100 мл 4 рази на день.

Також рекомендуємо прочитати наступні статті



Увага, тільки СЬОГОДНІ!