» » » Що їсти після пологів?

Що їсти після пологів?

Що їсти після пологів?

Питання харчування у переважної більшості жінок в певний момент стають ключовими. Що їсти, щоб не толстеть- що є, щоб похудеть- що є, щоб залишатися молодою і так далі. Але особливо важливим стає це питання у особливої категорії жінок - у молодих матусь. Що можна їсти після пологів? Невипадково це хвилює жінку, адже тепер вона годує не тільки себе, але і свого малюка. Нерідко думки фахівців розходяться в тому, що можна їсти мамі, що годує після пологів. Ми ж виділимо загальні моменти, найбільш важливі правила харчування годуючої мами.

Що їсти після пологів: правила

Перш ніж ми розповімо про дозволені в післяпологовий період продуктах, обговоримо наступне. Зрозуміло, що жінка, яка набрала вагу під час пологів (що вважається нормою), хоче швидше позбутися від цих кілограмів. Але лікарі не просто рекомендують, а настійно вимагають не сідати на сувору дієту протягом 6 тижнів (мінімум) після пологів. Ваш організм пережив стрес, і тепер йому потрібні сили на відновлення. Плюс, Вам треба більше сил, ніж для одного, адже ще необхідно прогодувати малюка.

Підраховано середня кількість калорій, необхідних щодня жінці, щоб підтримувати тонус і годувати малюка. Це показник становить близько 2700 ккал. Якщо кількість калорій знижується, то значно знижується і лактація. Так що є мамі після пологів необхідно правильно і досить.

Незбалансоване і неправильне харчування призводить до збою обміну речовин. В результаті Ви не отримаєте належної енергії і не зможете її дати дитині. Крім того, Ви ще й з працею будете відновлювати далі свою форму. Так що правильне харчування - запорука Вашого сьогодення і майбутнього здоров`я і краси. У раціоні повинні бути і білки, і жири, і вуглеводи, головне - правильні, про що далі.

Всі процеси приготування повинні зводитися до варіння, готування на пару або запеканию. Ніяких копчених і смажених продуктів. Ні пароварки? Не біда! Ставте каструлю на плиту, кладіть в неї друшляк так, щоб він не торкався води в каструлі. Як тільки вода закипить, кладіть в друшляк овочі. Періодичні перемішуйте їх. М`ясо ж і рибу готувати таким способом не рекомендуємо, так як їх треба обов`язково добре обробити. Їх краще запікати або відварювати. На пару готувати краще в пароварці.



Завжди звертайте увагу на стан дитини після годування, оцінюйте, що Ви з`їли і як відреагував дитина. Саме це буде показником того, що можна їсти після пологів. Зміна стільця у дитини, висип, здуття животика і т.д. будуть сигналом Вам про те, що треба щось змінити в раціоні, що щось з з`їденого до годування не підійшло. На жаль, перевірити це можна тільки практичним шляхом, методом проб, так би мовити. Сказати однозначно, що їсти можна, а що ні, не можна.

Що їдять після пологів: продукти

Каші. Причому тут є уточнення. Так, ми говорили, що є після пологів треба калорійну їжу, але це не означає, що треба підсісти на булочки, кашки з маслом на молочку, присмачені "хорошою" порцією Сахарка. Для відновлення і збереження обміну речовин кашу треба готувати на воді, без солі і цукру. Саме такий варіант не викличе в кишечнику бродіння, що не заполонить організм зайвим жиром (Ви ж хочете повернути свої витончені форми). Вибирайте вівсянку. Замочіть її у воді на ніч, а вранці можете трохи підігріти на плиті і їсти. Коричневий рис також буде відмінною вуглеводної їжею, яка так необхідна для нормальної лактації.



Супи. У перші тижні краще не додавати в супи капусту. Краще овочеві супи, можна на нежирному бульйоні (кура, кролик). Бажано їх теж не солити.

Овочі. Варіть, запікайте, готуйте на пару. Дуже корисно їсти мамі, що годує після пологів буряк, адже вона покращує лактацію. Овочі можна включати в усі прийоми їжі. Корисна капуста броколі, шпинат та інші листові овочі - це джерело вітамінів А, С, заліза, кальцію, в них багато антиоксидантів. 

М`ясо і риба обов`язково повинні бути присутніми в раціоні годуючої жінки. Що стосується риби, добре вибирати морські сорти риби (лосось, скумбрія, тунець, форель і т.д.). Морська риба досить жирна, але це ті корисні поліненасичені жирні кислоти, які так необхідні для збалансованого харчування годуючої мами. Ці кислоти необхідні для нормального розвитку нервової системи дитини. У материнському молоці вже є певна кількість цих жирних кислот, але в молоці жінок, які вживають морську рибу, цих речовин значно більше. Користь риби і в тому, що корисні мікроелементи в її складі допомагають мамі, що годує уникнути післяпологової депресії, підтримувати настрій на висоті. М`ясо повинно бути пісним: нежирна яловичина (містить залізо і вітамін В12) - куряча грудка. Найбільше білка засвоюється з м`ясом кролика, так що обов`язково включайте в раціон м`ясо. Чергуйте м`ясні і рибні дні, але щодня нехай буде одне блюдо з тим або з іншим (наприклад, на обід). Залізо і білок, що містяться в м`ясі та рибі, допоможуть підтримувати тонус, додадуть сил, сприятимуть швидкому відновленню жіночого організму і формуванню імунітету малюка.

Фрукти. Детальніше Ви можете прочитати, які фрукти можна вагітним, на нашому сайті. В цілому скажімо, що фрукти обов`язково повинні бути включені в раціон. Але не варто захоплюватися цитрусовими і екзотичними фруктами (щоб уникнути алергічних реакцій дитини). Чи не налягайте на банани і виноград, якщо Ваша мета - не набирати вагу. Їсти їх можна, але по чуть-чуть, якщо дуже хочеться. Корисні персики, абрикоси, яблука. З яблук і груш краще зчищати шкірку, щоб не викликати проблем з травленням у дитинки, та й у Вас. Загалом, дотримуйтесь знову ж правилу 5 (дивимося на реакцію дитини).

Молочні продукти. Нехай це будуть знежирені молоко, сир, сир, кефір, йогурт. Однак їх краще включати в раціон тижнів через два після пологів. Молочні продукти - джерело кальцію, протеїнів, необхідних для формування кісткової системи дитини. 

Що не можна їсти після пологів

Раніше ми вже відзначили, що сказати чітко, що можна їсти після пологів, а що - ні, не можна. Ми наведемо загальну інформацію про те, що вживати не рекомендується.

  1. Алкоголь, газовані напої (лимонад, воду і т.п.). 
  2. Смажене, копчене. 
  3. Ковбаси, сосиски та інші напівфабрикати (пельмені, консерви і т.п.). Не варто купувати готові котлети в упаковках, краще купіть шматок м`яса, перейдіть в м`ясорубці і зробіть парові котлетки власного приготування. Всі напівфабрикати зашлаковують організм, а Ви ж хочете бути суперкрасівой мамою, навіщо Вам зайві калорії без грама користі?
  4. Чіпси, сухарики та ін. Фаст-фуд (гамбургери і т.п.). Все це - жирові відкладення, які не будуть користю ні Вам, ні малюкові.
  5. Майонез. Причини небажаного його вживання вище.
  6. Здоба. Будь-які пиріжки, булочки, тістечка, торти, булка і т.д. Викликають метеоризм, негативний впливають на травлення і обмін речовин. Ну і, звичайно, це прості вуглеводи, які різко підвищують цукор в крові і трансформуються в організмі в жири, які відкладаються під шкірою (то, що ми бачимо зовні) і на внутрішніх органах (що ми не бачимо і що дуже небезпечно).
  7. У перші пару тижнів не варто вживати сирі овочі і фрукти. Травна система дитинку ще не досконала, вона не впорається з такими важкими ферментами, так що їсти мамі після пологів сирі овочі не варто (особливо капусту).

Отже, що ми бачимо? Годування дитини обумовлює вибір продуктів для харчування мами. Зрозуміти, що є після пологів, можна по реакції дитини. Вводите нові продукти поступово і окремо, щоб зрозуміти, на що відреагував малюк. Побачивши якісь небажані реакції, Ви зрозумієте самі, що не можна їсти після пологів Вам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!