Як цвітуть кактуси?

Як цвітуть кактуси?

Зовсім недавно багато хто з нас були введені в оману, думаючи, що кактуси або гинуть відразу після цвітіння, або не цвітуть зовсім. Але закони збереження роду ніхто не відміняв, ці рослини щорічно цвітуть, плодоносять і розмножуються. Отже, коли і як цвітуть кактуси?

Особливості цвітіння кактусів

Серед величезного видового різноманіття любителі кактусів підбирають рослини таким чином, що ті цвітуть безперервно протягом року, змінюючи один одного. Квіти кактусів розкриваються в будь-який час дня і ночі. Ночецвети виблискують білим забарвленням в тропічній оксамитової темряві. Цією забарвленням вони залучають для запилення нічних метеликів. У ночецветов квіти набагато більші, ніж квіти денних кактусів, щоб в темряві їх можна було помітити швидше. Для квіток більшості кактусів-ночецветов характерний сильний і приємний аромат. Колір і запах є «маяками» для нічних запилювачів.

У знаменитій «цариці ночі» (повзучий кактус селеніцереус грандіфлорус) квіти більше 20 см в діаметрі. Зовнішні листочки чашечки мають жовто-золотисте забарвлення, а внутрішні золотисто-білий колір.

Кожен вид кактуса має свою тривалість цвітіння. У ехінопсісов і селеніцереус квіти розпускаються тільки на одну ніч, на 2-3 дня розпускаються ребуции, у ехіноцереус квітка може протриматися і тиждень, закриваючись на ніч і розкриваючись перед обідом.

Як доглядати за квітучими кактусами

 Літній догляд за розпустився рослиною відрізняється від зимового. Якщо взимку досить поливати рослину 1-2 рази на місяць, то влітку 4-5. Так як в цей час року дуже швидко висихає земля в горщику, та й квітка вимагає підвищеної витрати вологи. Крім поливу 2 рази в місяць грунт необхідно удобрювати, щоб рослина набралося сил перед цвітінням. І обов`язково тримати його на свіжому повітрі. При дотриманні цих простих правил кактус краще росте і цвіте.



В інші пори року дієте таким чином:

  • взимку кактуси необхідно утримувати в прохолоді (+5 - +10o С), поливати, трохи збризкуючи землю не частіше 1 разу на місяць;
  • навесні збільште полив і температуру навколишнього повітря;
  • повертайте рослина до сонця.

Як змусити цвісти кактус

Якщо ваш кактус вперто не бажає цвісти, тоді йому можна зробити щеплення - на зріз неквітучих кактуса пересідає держак від квітучої рослини.

Наприклад, від рясно квітучого епіфіллюм відрізати держак завдовжки 5 см, загострити його з двох сторін навскоси. З стебла неквітучих Пейреска зрізати верхівку. Сам стебло надрізати навпіл глибиною в 1,5 см для збігу поверхні зрізів.

Найбільш вдала щеплення - зимова, яка краще виходить з молодими рослинами, вирощеними з відростків або сіянців.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!