Коли що сіяти?

Коли що сіяти?

Весна, мабуть, найгарячіша пора для городників, адже потрібно якомога швидше і якісніше зорати землю, зробити грядки, висадити розсаду, підготувати все необхідне до вирощування врожаю. У нашій статті ви знайдете чимало корисних порад, які стануть в нагоді початківцям, а також досвідченим дачникам.

Коли сіяти розсаду: підказки природи

З давніх-давен вважалося, що сезон робіт на землі починається тоді, коли починає цвісти мати-й-мачуха. Дійсно, зараз природа непередбачувана. Іноді дати, зазначені на упаковках насіння, не збігаються з реальним станом справ. Саме тому досвідчені городники радять орієнтуватися на погодні умови.

Від першого дня цвітіння бузку відлік йде наступним чином:

  • через 10 днів приступають до розпушування землі, білять дерева, позбавляються від торішнього листя, саджають фруктові саджанці;
  • через два тижні займаються грунтом, формують грядки;
  • через три тижні час для овочів: садять цибулю, моркву, горох;
  • через місяць можна садити рання картопля. Підказка: спробуйте перевірити старе випробуваний правило - посадити картоплю після того, як розпуститься листя берези, але не пізніше, ніж зацвіте черемха.

Потім можна приступати до посіву у відкритий грунт. Як правило, це ідеальний час для редиски і шпинату. Якщо ви помітили, що листя дуба розпустилися, це означає, що заморозків більше не буде і можна приступати до посіву культур, які люблять тепло: кабачків, огірків, квасолі, гарбузового. В цей час також садять салат, редьку, горох, буряк.



Цвітіння бузку - знак початку робіт з огірками, томатами, перцем, баклажанами.

Коли що сіяти: декілька порад з посіву

Коли, як і що сіяти - важке запитання для початківців. Адже з досвідом чітка послідовність дій вибудовується сама собою, з`являються свої «фірмові» секрети. Якщо у вас ще немає власних напрацювань, зверніть увагу на рекомендації по вирощуванню основних культур.

  • Морква. Якщо ви очікуєте раннього врожаю, займіться посівом пізньої осені або на початку квітня. Важливо правильно підготувати грунт: вона повинна бути досить щільною і вологою. Зверху злегка присипте пухкою землею. Найкраще буде до появи перших сходів накрити землю плівкою. Не забувайте про рясний полив.
  • Буряк. Алгоритм роботи такий же, як з морквою, проте є свій секрет: замочіть насіння в теплій воді перед посадкою.
  • Цибуля. Головки лука висаджують в спеціально створені лунки, саме вони будуть давати цибулин необхідне тепло і повітря. Важливо залишити достатню відстань між цибулинами. Саджанець досить занурити в землю приблизно на 2/3.
  • Картопля. Коли сіяти розсаду, ми вже розібралися, але картопля досить примхливий. Важливо не переборщити з водою. Навіть якщо температура повітря дуже висока, поливати можна тільки після того, як з`явилися сходи. Після поливу стежте за тим, щоб земля завжди була розпушеній. Це важливо, адже не можна допустити гниття бульб. Видалення квіткових бутонів - також важлива умова для отримання хорошого врожаю.
  • Томати. Сіють на розсаду насіння в квітні, перед цим їх заливають теплою водою, потім витримують кілька годин. Між рядами споруджують борозни, які заливають водою. Це важлива умова для того, щоб уникнути осипання плодів.
  • Огірки сіють на початку квітня. Їм потрібен постійний рясний полив, інакше плоди вийдуть гіркими. Якщо садите навесні, не забудьте накрити огірки плівкою.
  • Бобові замочують в трохи теплій воді протягом декількох днів, при цьому кілька разів в день її змінюють. Висаджувати насіння треба на відстані в 10 см. Один від одного.


Нерідко виникає питання про те, як сіяти ягоди. Вони так само, як і овочі, потребують постійного догляду і поливу. При цьому кущові варіанти, наприклад, малина або смородина, досить швидко розростаються. Тому фахівці радять приділяти особливу увагу формуванню кущів. Можна обгородити їх по периметру, «окресливши» доступні габарити для зростання.

Оптимальним часом для посадки малини є або пізня осінь, коли зупиняється сокорух і вже не жарко, або рання весна, коли ще не розпустилися бруньки.

Смородину ж краще посадити в вересні для того, щоб до заморозків кущ встиг прижитися, або навесні в квітні-початку травня, поки не настали спекотні дні.

Найсприятливіший час для посадки полуниці - це кінець липня-початок серпня. У цей час уже немає того літньої спеки, який просто «спалить» кущі, проте не варто забувати про постійне і рясного поливу. Посадивши полуницю в цей період, вже на наступний рік ви отримаєте хороший урожай. Також полуницю можна посадити і пізніше - у вересні-жовтні і навіть ранньою весною.

Нехай такі нехитрі правила і поради допоможуть вам істотно підвищити врожайність свого городу!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!