» » » Як виростити печериці в домашніх умовах?

Як виростити печериці в домашніх умовах?

Як виростити печериці в домашніх умовах?

Самостійне вирощування грибів стає все більш популярним. З грибів готують смачні, корисні і ситні блюда для урочистих випадків і на кожен день: супи, салати, запіканки, паштети. Одним з видів грибів, які підходять для домашнього вирощування, є печериця. Знаючи, як виростити печериці в домашніх умовах, можна харчуватися цим делікатесним продуктом протягом всього року.

Вирощування шампіньйонів будинку

ростуть гриби в певних кліматичних умовах (температура повітря + 12 + 20 ° С і вологість 50-55%). Для цього можна використовувати будь-яке приміщення (балкон, гараж, сарай і т. Д.). Процес вирощування печериць включає в себе кілька етапів.

приготування субстрату

Від якості приготування субстрату залежить кінцевий результат. Готувати субстрат краще на свіжому повітрі, так як в процесі бродіння компонентів виділяються аміак і вуглекислий газ. Якщо такої можливості немає, то варто подбати про хороше провітрювання приміщення. Закладати компостний штабель потрібно на бетонній поверхні з навісом, щоб уникнути контакту з грунтом і дощовою водою. Якщо навіс відсутній, штабель можна прикрити поліетиленом, залишаючи відкритими боки.



Для приготування грибниці площею 3 кв. м. знадобиться

  • 100 кг соломи. При недостатній кількості соломи в неї можна додати сіно, листя, бадилля картоплі, стебла кукурудзи або соняшнику. Кількість добавок не повинно перевищувати 1/3 частини;
  • 80-100 кг свіжого гною. Найкраще для цих цілей підходить кінський гній, але при його відсутності можна використовувати коров`ячий або пташиний;
  • 2,5 кг сечовини. При використанні пташиного посліду, збагаченого азотом, сечовину додавати не слід;
  • 2 кг суперфосфату;
  • 5 кг крейди. Мел підтримує потрібну кислотність компосту;
  • 8,5 кг гіпсу або алебастру. Компонент покращує структуру компосту, знижує втрату азоту в процесі підготовки субстрату.

закладання компосту

  1. Солома 2-3 дня замочується в резервуарах з водою або рясно поливається.
  2. Компост пошарово закладається в штабель. Вологим соломи перекладається гноєм і посипається сечовиною.
  3. Через 5-6 днів робиться перебивання. Компост перетрушується вилами, додатково зволожується і посипається гіпсом або алебастром.
  4. Другий раз перебивання з зволоженням робиться через 4-5 днів. Цього разу в компост додається крейда і суперфосфат.
  5. Перебивання робиться ще 2 рази з перервою в 3-4 дні. В результаті відбувається перемішування всіх компонентів і збагачення компосту киснем.

Про готовність субстрату говорить відсутність аміачного запаху і рівномірний темно-коричневе забарвлення. Якісний субстрат повинен бути вологим і не прилипати до рук. Якщо при стисканні сочиться вода, потрібно злегка просушити його.

інокуляція



Готовий субстрат закладається в дерев`яні або пластикові ящики і утрамбовується. У утрамбованном вигляді висота грунту повинна бути близько 23 см. Коли температура всередині субстрату знизиться до + 24 + 25 ° С, можна закладати в нього суперечки печериць. Шматки міцелію розміром з каштан закладаються в ящики в шаховому порядку на глибину 8 см на відстані 15-20 см одна від одної.

Після посіву грибниці ящики закриваються шаром газет. У цей час важливо зберігати високу вологість в приміщенні. Для цього можна кропити газетний шар, стіни і підлога приміщення. При цьому вода не повинна потрапляти в субстрат. Час розвитку міцелію при сприятливих умовах становить близько 2-х тижнів.

Гобтіровка

Після закінчення процесу інокуляції виконується процедура гобтіровкі - засипання покривної землею для підвищення врожайності. Для приготування покривної землі в дернову грунт додається 3% крейди. У ящики засипається шар землі товщиною 3-4 см і злегка ущільнюється.

Температуру повітря потрібно знизити до + 14 + 17 ° С. Вологість в покривному шарі потрібно підтримувати, обприскуючи його з пульверизатора.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!