» » » Як вибрати люстру?

Як вибрати люстру?

Як вибрати люстру?

Відповідальність такого заходу як вибір і придбання люстри подвоюється тим, що цей побутовий прилад є одночасно однією з найважливіших частин обстановки. Люстра є джерелом світла і впадає в очі в будь-якому приміщенні. Тому до питання, що стосується того, як вибрати люстру, слід підходити з усією відповідальністю. Існує кілька критеріїв, які слід враховувати, зупиняючи вибір на тій чи іншій люстрі.

потужність люстри

  • Скільки б ламп в люстрі не було, її потужність складається з суми потужності всіх джерел світла. У Росії протягом багатьох років в якості основних джерел світла використовувалися лампи розжарювання. Тому більшість, за звичкою співвідносять величину світлового потоку з потужністю даного різновиду ламп. З одного боку це навіть зручно і допомагає зробити вибір в магазині.
  • Для вітальні кімнати або залу, в залежності від площі, досить підібрати люстру потужністю від 150 до 300 Вт.
  • Кухня із середньою площею буде досить добре освітлена люстрою потужністю 120-150 Вт. Якщо буде потрібно краще підсвітити плиту або робочий стіл, можна використовувати додаткові точкові світильники. Такі, наприклад, часто вбудовуються в витяжку.
  • Для ванної кімнати цілком достатньою буде потужність 80-100 Вт. У разі необхідності, можна додатково підсвітити дзеркало точковими світильниками.
  •  Якщо встановити додаткові джерела світла буде неможливо, краще вибрати люстру потужніший. Наприклад, можна вибрати люстру для залу з більшою потужністю і встановити вимикач з регулюванням потужності. А якщо встановити такий вимикач в дитячій, люстру можна використовувати і в якості нічника.

вибір ламп



Лампи є джерелом світла, і тому їх вибір також має важливе значення. В даний час в люстрах найбільш часто використовуються такі джерела світла, як лампи розжарювання, галогенні лампи, люмінесцентні лампи і світлодіодні лампи. В першу чергу, варто визначитися, яку люстру вибрати, з точки зору відповідності вимогам комфортності освітлення і економії.

  • Лампи розжарювання дають приємний світло, комфортний для очей і досить сильно схожий на сонячний. Однак, з точки зору економії, ці лампи дуже "ненажерливі" і мають невеликий термін служби. Крім того, вони сильно нагріваються і в зв`язку з цим пожежонебезпечні.
  • Галогенові лампи є різновидом ламп розжарювання, проте замість вакууму в їх колбах містяться пари йоду або брому. З точки зору економії вони знаходяться на тому ж рівні, що і лампи розжарювання, проте їх безперечною перевагою є висока передача кольору.
  • Люмінесцентні лампи споживають набагато менше енергії, однак у них також є ряд недоліків. Їх світло має неприродністю і часто "ріже очі". Нове покоління цих ламп, створене для побутового використання (так звані «енергозберігаючі" лампи), позбавлене деяких недоліків і теоретично такі лампи повинні працювати набагато довше звичайних. Однак, у зв`язку з постійними перепадами напруги в російських електромережах, термін їх служби набагато менше розрахункового, хоча вартість на порядок вище, ніж у ламп розжарювання.
  • Світлодіодні лампи на даний момент є самим передовим джерелом освітлення. Вони споживають найменшу кількість електроенергії і при цьому здатні служити більше 10 років. При цьому вони практично не гріються і тому пожежобезпечні.
  • Вибираючи люстру, слід звернути увагу на цоколі. Варто зупинити вибір на цоколі стандартного діаметра, щоб при необхідності змінити лампу, можна було легко її знайти в будь-якому магазині електротоварів.

Дизайн і інтер`єр



У кожного свій смак, і як правильно вибрати люстру відповідно до конкретної обстановкою кожен вирішувати індивідуально. Однак є ряд стандартних рекомендацій, про які слід згадати.

  • Вибір виду люстри безпосередньо залежить від висоти стелі. Якщо для приміщення з високими стелями підійде велика підвісна люстра, то при низьких стелях варто зупинити вибір на компактній люстрі, що прикріплюється безпосередньо до стелі.
  • Для темних приміщень вибирають більш потужні люстри, ніж для світлих.
  • При виборі матеріалу варто врахувати питання зручності при чищенні. Пластмасові, скляні та металеві світильники чистяться набагато легше, ніж паперові або шовкові, однак, якщо потрібно створити більш затишну обстановку, останні виграють.
  • Люстра повинна відповідати інтер`єру приміщення як за кольором, так і за стилем. Іншими словами, дерев`яну люстру з шовковими абажурами не варто вішати в кімнаті, оформленої в стилі "хайтек". Величина абажура також повинна співвідноситися з величиною кімнати.
  • З обережністю варто ставитися до кольорових плафонам. Такі люстри дають кольорове світло, тобто при такому освітленні зміняться кольору всієї обстановки.

Ось, досить докладна інструкція по вибору люстри. Сподіваємося ці знання допоможуть Вам при виборі люстри, в подальшому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!