» » » Як вибрати термос?

Як вибрати термос?

Як вибрати термос?

Термос - однозначно незамінна річ в будь-якому поході або поїздці. Він зігріє вас в холод і подарує прохолоду в спекотний день. У статті ви дізнаєтеся, який термос краще вибрати, щоб він задовольняв всім вашим потребам і прослужив максимально довго.

види термосів

Перед покупкою варто для початку визначитися, для яких цілей він вам знадобиться. Існує 4 основних види, які відрізняються своєю функціональністю.

  • Термос для зберігання рідин. Для нього характерна досить вузька горловина і спеціальний клапан, який буде перешкоджати проливанию. У всіх подібних термосах для більшої зручності передбачена гуртка-кришка.
  • Харчовий термос. Його пряме призначення - зберігання сухої або рідкої їжі. Істотна відмінність такого термоса - дуже широка горловина, яка дозволяє їсти їжу, не переливаючи її в тарілку.
  • Термос - чайник. Пряме його призначення - зберігання кип`яченої води, чаю або кави. Подібні термоси часто використовуються, коли немає можливості закип`ятити воду. У них можна налити гарячий напій, але використовувати слід тільки стаціонарно в вертикальному положенні, так як вони не герметичні.
  • Термокружка. Відмінний варіант для любителів попити кави в машині або за робочим столом, коли немає можливості постійно вставати і кип`ятити воду. Обсяг термокружки становить близько 500 мл, що дозволяє пити улюблений гарячий напій практично протягом усього дня.

Тип колби

  • Замислюючись над питанням, який термос вибрати, варто звернути увагу на його колбу. Вона може бути як скляна, так і металева. Якщо ви плануєте використовувати термос будинку, то зупиніть свій вибір на скляній, так як вона більш гігієнічна і краще підходить для зберігання продуктів, ніж металева. Так само скло з легкістю можна відмити від забруднень і залишків їжі. Але цей варіант не підійде для походів і подорожей через крихкість. При падінні скляна колба може легко тріснути і втратити всі свої корисні властивості.
  • Металеві колби зазвичай роблять з нержавіючої сталі. Вона тримає тепло гірше, ніж скло, але зате відрізняється більшою міцністю. Таку колбу складніше мити, так як до неї сильно чіпляються залишки їжі і наліт від напоїв.
  • Останнім часом почали виготовляти термоси з пластмасовою колбою. Єдине її достоїнство - невелика вага. Такий термос легко взяти з собою в похід і не страшно упустити. Але пластмаса має властивості вбирати в себе запахи і барвники. Таким чином, налив в термос один раз кави, всі інші напої в ньому матимуть присмак кави. Так само при сильному нагріванні штучний матеріал починає виділяти шкідливі речовини.

обсяг колби

Перед тим, як визначитися з покупкою термоса, слід продумати, який обсяг вам знадобиться. Не варто брати найбільший, він може виявитися не практичним у використанні. Найбільш універсальний обсяг - до 1 літра.



Місткість термосів варіюється від 0,25 до 40 літрів. Чим більше буде обсяг, тим довше зберігатиметься тепло. Але далеко не завжди великий обсяг зручний у використанні.



Наприклад, для роботи відмінно підійде термокружка об`ємом до 1 літра. Для турпоходу або поїздки буде зручний обсяг від 1 то 2 літрів. Такий термос добре взяти з собою в сумку або рюкзак. Якщо ж ви хочете зробити покупку для дому, віддайте перевагу великим обсягам, наприклад від 10 до 40 літрів.

Перевірка якості

Перед тим, як вибрати хороший термос, вам доведеться його протестувати. Врахуйте, що ви робите покупку не на один день, тому варто використовувати наші поради:

  • Струсіть термос. Якщо ви почуєте сторонні звуки, деренчання або стукіт, значить, колба, неміцною прикріплена і швидко може стати непридатним для використання.
  • Понюхайте термос всередині. Неприємний запах - перша ознака неякісного товару, для якого використовували на виробництві низькоякісні матеріали. Так само, при зберіганні в ньому, продукти будуть вбирати в себе всі неприємні запахи і шкідливі речовини.
  • Перевірте, наскільки щільно закручується пробка. При поганому приляганні термос не зможе довго зберігати тепло.
  • Проведіть будинку невеличкий тест. Наповніть термос окропом, зарийте пробку і зачекайте 15 хвилин. Якщо через цей час термос нагріється, значить він швидко випускає, а не зберігає тепло. При наявності такого недоліку спробуйте повернути товар в магазин.
  • Перед тим, як вибрати термос, прочитайте на форумах відгуки про різні виробниках. Віддайте свою перевагу більш відомим, таким, як Tatonka Primus, Експедиція, Stanley, Berghoff. Ці виробники контролюють якість продукції на виробництві, тому в їх продукції можна бути впевненими. Не варто економити на покупці. Дешева китайська підробка швидко вийде з ладу, а фірмова річ прослужить вам багато років.
  • За будь-яким термосом потрібен регулярний догляд. При щоденному використанні потрібно буде звикнути до регулярного чищення. Термос слід мити теплою водою, після чого протерти з зовнішньої сторони сухою м`якою тканиною. На деякий час термос слід залишити відкритим, щоб він добре просох всередині.

Тип пробки

Пробка - важливий елемент термоса. Від неї залежить герметичність пристрою, а отже і здатність зберігати необхідну температуру всередині колби. Існує два основних види колб: з клапаном і без нього.

  • Монолітна пробка без клапана, найчастіше використовується для харчових термосів. Така пробка повністю відкручується при використанні. Це дає можливість холодному повітрю проникнути всередину, що збільшує втрату тепла.
  • Пробка з клапаном або кнопкою сучасніша і відмінно підходить термоса, призначеним для рідини. У такій пробці при натисканні кнопки відкривається невеликий клапан, через який можна налити напій. Немає необхідності відкривати всю пробку і втрачати дорогоцінний тепло. Клапан так само має і ряд недоліків:
  • він легко може забитися чаїнками, тому рекомендується використовувати очищену рідину
  • після використання потрібно перевіряти герметичність закриття клапана, інакше термос почне підтікати
  • якщо ви плануєте наливати крижані напої, врахуйте, що клапан може примерзнути

Термос - незамінний помічник у багатьох ситуаціях. Він стане в нагоді вам як вдома, так і на роботі в будь-який сезон. Завдяки нашим порадам, ви тепер знаєте, як правильно вибрати термос. Він зігріє вас гарячим чаєм в холодну погоду і освіжить під палючим сонцем. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!