» » » Скільки соку в соку?

Скільки соку в соку?

Скільки соку в соку?

З дитинства кожен з нас чув, що сік - це дуже корисний напій, який насичує наш організм величезною кількістю вітамінів. Але для отримання користі він повинен бути натуральним, бажано свіжовичавленим. Саме ця категорія соків найкорисніша і 100% натуральна. Сьогодні в деяких закладах вам приготують сік з обраних вами фруктів на ваших очах, і в його справжності вам не доведеться сумніватися. Однак не у всіх є така можливість, більшість з нас звикли купувати соки в магазинах, де на прилавках нас чекає величезний достаток різнокольорових коробочок. Справа залишилася за малим - з`ясувати, скільки соку в такому соку.

Соки та нектари

Перша категорія напоїв включає в себе соки і нектари. Між ними є відмінності за способом приготування і процентним вмістом в них натурального продукту. Так, соки прямого віджиму повинні містити всі ті ж 100%, тобто бути повністю виготовленими із заявлених фруктів і не включати додаткових інгредієнтів. Єдине, що допускається при їх промисловому виробництві - наявність невеликої кількості консервантів для збільшення терміну їх придатності.

Відновлені соки роблять із концентрату, видобутого з фруктів шляхом усунення вологи (це необхідно з метою більш довгого зберігання і зручного транспортування). При фасуванні до концентрату додається така ж кількість води і сік вважається відновленим. Дана категорія поділяється на неосвітлені соки, прояснені і соки з м`якоттю. Хоча за процентним вмістом сік і раніше сік, назвати його повністю натуральним навряд чи можливо. Зазвичай в відновлені соки додають цукор, що неодмінно має бути зазначено на етикетці. Але з іншого боку вишневий, малиновий або чорничний сік без підсолоджувача будуть занадто кислими.



Що стосується нектарів, то в них процентний вміст соку коливається в межах 25-50% в залежності від виду фруктів. Крім самого соку нектар містить воду, лимонну або аскорбінову кислоту, цукор, пюре з ягід або фруктів. Наприклад, нектари з маракуї, гуави, солодких сортів яблук, бананів, смородини (білою, червоною, чорною), папайї містять 25% соку цих плодів. З горобини, сливи, журавлини - 30%, з черешні, шипшини, абрикосів, полуниці, чорниці - 40%, з груш, ананасів, кислих сортів яблук і айви - 50%. У деяких випадках фрукт або ягода спочатку не придатні для отримання 100% натурального соку, унаслідок їх густий кашоподібною м`якоті.

Морси та соковмісні напої

У цій категорії знаходяться напої, покликані тамувати нашу спрагу. Їх легкий фруктово-ягідний смак особливо добре освіжає в спеку. Сік в них додається для посилення смаку і користі продукту. Наприклад, в морсах по ГОСТу має бути не менше 15% соку. У соковмісних напоях цей відсоток ще менший. Залежно від напою він може становити від 5% (лимонний, апельсиновий) до 10% і вище (для інших фруктів і ягід).

Більше корисної інформації ви знайдете в нашій статті З чого роблять сік.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!