» » » Чим корисний агрус?

Чим корисний агрус?

Чим корисний агрус?

Агрус на Русі був введений в культуру багато сотень років тому. Якщо вірити церковним літописом, православні ченці вирощували його в монастирських садах ще з початку одинадцятого століття, а в п`ятнадцятому столітті, за часів царювання Івана III, агрус вже ріс і в палісадниках звичайних московських обивателів.

У країнах Північної Європи з їх суворим кліматом, невибагливий і холодостійкий агрус здавна був основний не тільки десертній, але і виноробної ягідної культурою, так як інші більш теплолюбні види відмовлялися плодоносити в умовах короткого і холодного північного літа. Прибалтійські лицарі, нідерландські селяни і скандинавські вікінги - всі вони з однаковим задоволенням пили аґрусове вино, рецепт якого зберігся в незмінному вигляді до нашого часу. Особливо ж полюбили агрус жителі туманного Альбіону. Саме в Англії були виведені перші великоплідні сорти цієї чудової, як не глянь, ягоди, а вино, вироблене з недостиглого агрусу, і понині користується там великою популярністю.

Мало хто ягідні культури можуть похвалитися таким розмаїттям форм, забарвлення, розмірів і смаку плодів. Крім незаперечних смакових якостей, агрус володіє і багатьма, корисними для нашого здоров`я, властивостями.

користь агрусу



Основна користь агрусу полягає в його здатності стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту, покращувати процес травлення і надавати благотворний вплив на обмін речовин в організмі. Але це далеко не всі його достоїнства. Гіпертонікам, людям, що страждають від анемії, атеросклерозу або ожиріння, теж буде корисно вживати в лікувальних цілях агрус. Корисні властивості цих ягід зумовили їх широке застосування в народній медицині, де, до речі, використовуються не тільки самі ягоди, а й квіти цієї чудової рослини.

Лікувальне застосування

  • Так як в ягодах агрусу в великих кількостях містяться вітаміни групи В і аскорбінова кислота, його рекомендують вживати людям страждаючим гіповітамінозом, хто одужує після тяжкої хвороби (особливо якщо проводилося лікування антибіотиками), а також дітям і літнім людям в профілактичних цілях.
  • Вельми корисний агрус і хворим на анемію. Він містить велику кількість фолієвої кислоти, необхідної для належного функціонування кровотворної системи, і молібден, який бере участь в процесі утворення гемоглобіну.
  • Говорячи про те, чим корисний агрус, обов`язково слід згадати і його протизапальні властивості. У народній медицині густим відваром стиглих ягід агрусу успішно знімалися будь-які гострі запалення шкіри, викликані опіками від отруйних рослин, укусами комах або ж алергією, а ягідним соком, змішаним з медом, лікували запалення горла або ангіну.
  • При порушенні обміну речовин і ожирінні показано вживання на тлі низькокалорійної дієти великої кількості ягід протягом всього ягідного сезону (близько місяця).
  • Крім усього перерахованого вище агрус - агрус смачна і корисна ягода, рекомендована в дієтичному харчуванні дітей і дорослих.

Тепер Ви знаєте, чим корисний агрус. Використовуйте його як для частування, так і в лікувальних цілях.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!