» » » Як варити мову?

Як варити мову?

Як варити мову?

У багатьох країнах мова вважається делікатесом. Він дуже смачний і ніжний. З давніх-давен мови, багаті залізом і вітамінами групи В, застосовуються для дієтичного харчування. У них міститься невелика кількість сполучної тканини, тому вони засвоюються досить добре і з цієї ж причини відмінні для дитячого харчування. З мови готують холодець, додають в салати, роблять нарізки. Але не всі знають, як правильно варити мову.

Щоб приготоване вами блюдо було смачним і корисним, необхідно, перш за все, вибрати правильний, найсвіжішого продукт. Його варто ретельно вимити, зрізати запечену кров, і після цього він готовий до варіння.

Яке б блюдо ви не вирішили приготувати з обраного вами субпродукту (а мова належить до цього класу м`яса), його необхідно спочатку зварити. Для готування мови потрібно взяти досить велику каструлю, так як він при варінні збільшується в розмірах. Отже, розглянемо всі етапи приготування, щоб дізнатися, як правильно варити мову.

  1. Мова заливаємо водою і ставимо на плиту. Чекаємо, коли вода закипить. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо ще хвилин 15.
  2. Знімаємо каструлю з вогню і виливаємо бульйон. Субпродукти, в основному, завжди варяться в декількох водах, щоб були чистішим і не було неприємного запаху.
  3. Наливаємо свіжу воду і знову ставимо мову варитися.
  4. Після закипання знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо до готовності. У процесі приготування вода може википати, тому періодично поглядайте за стравою, додаючи в нього воду, якщо знадобиться.
  5. Приблизно за півгодини до закінчення варіння додаємо цибулину і моркву цілком, можна покласти спеції на ваш смак, в кінці бульйон солимо.
  6. Щоб перевірити готовність мови, потрібно спробувати проткнути його кінчик виделкою. Якщо він легко проколюється і з нього йде прозорий сік, то продукт готовий, якщо сік рожевий, то нехай мова повариться ще трохи.
  7. Коли мова буде готовий, потрібно акуратно його вийняти з каструлі і відразу ж покласти в ємність з холодною водою. Від такої контрастної ванни шкурка з мови буде віддалятися дуже легко. Потрібно зняти її всю цілком.
  8. Мови потрібно дати охолонути, і після цього він готовий до вживання.

Існує ще інший спосіб обробки мови.

  1. Сирий мову потрібно вимити.
  2. Покласти мову в окріп на п`ять хвилин.
  3. Після цього можна зчистити з нього шкіру, а потім поставити варитися.


Який з двох способів приготування вибирати, вирішувати вам: очищений мову краще вбере в себе смак припавши і Просолов, а в неочищеному зберігається більше вітамінів.

Бульйон, що залишився після варіння мови, зазвичай також йде в їжу, адже у дбайливою господині нічого не пропадає даром. Його можна процідити і пустити для приготування заливного. Або можна приготувати на його основі смачний супчик, додавши некондиційні шматочки, що залишилися від святкової нарізки. Повірте, суп вийде на славу.



Окремо варто торкнутися питання, як довго варити мову. Час приготування мови залежить від його виду і розміру. Телячий язик вариться годину - півтора, яловичий години два - два з половиною. Всі звичайно, умовно, потрібно все-таки перевіряти його готовність вищевказаним способом.

Яловичий язик потрібно варити так само, як варити язик телячий. В принципі, яловичий і телячий мови - це одне і теж, тільки з тією лише різницею, що телячий молодший, а яловичий постарше. У телячу, в силу його молодості, і поживна цінність вище, і вітамінів побільше.

Після того, як мова охолов, можна приступити до його обробленні. Його ріжуть на частини, як звичайну ковбасу, починаючи з кінчика скибочками завтовшки близько сантиметра. Потім красиво укладають на велику тарілку, прикрашають зеленню, подають з гірчицею або з хроном.

Хороша мова і в салатах. Існує величезна кількість рецептів салатів з мовою, які обов`язково стануть прикрасою вашого святкового столу.

Мова - продукт смачний і цінний, спробувавши його один тільки раз, ви полюбите його на все життя. А якщо навчитеся готувати його самі, що, до речі, зовсім нескладно, то будете радувати цією стравою всю свою сім`ю і друзів, адже домашня їжа, приготована за всіма правилами і з душею, завжди сама смачна і корисна.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!