» » » Як квасити капусту?

Як квасити капусту?

Як квасити капусту?
Як квасити капусту?

Квашена капуста виходить внаслідок її молочнокислого бродіння. Вона дуже корисна для травлення, може використовуватися як самостійне блюдо, а може служити інгредієнтом в салатах або гарнірах. Особливо хороша квашена капуста в зимово-весняний період, коли організм страждає від нестачі вітамінів. По тому-то восени люди починають робити заготовки на зиму, а саме квасити капусту.

Як квасити капусту за бабусиним рецептом

Хто, як не наші бабусі знає, як правильно квасити капусту. Як правило, вони готують велике відро. Шаткують 10 - 12 кг капусти. Деякі через крупну тертку пропускають 300 гр моркви для кольору. Заправляють все 200 гр крупної солі. До речі, йодовану сіль краще не використовувати, тому що вона робить капусту занадто м`якою. А також додають 50 гр цукрового піску.

Як приготувати квашену капусту - спосіб №2

Знадобитися знову ж 10 - 12 кг нашаткованої капусти, 200 гр крупної солі, 150 гр ріпчастої цибулі, порізаного на півкільця, 20 гр кмину, за бажанням трохи моркви, яблук або горобини. Перейдемо до самого процесу, як квасити капусту. З білокачанної капусти знімаємо пошкоджені листя. Потім розрізаємо качан капусти навпіл. Шинкувати її слід тонкими смужками (приблизно 2 - 3 мм). Качан потрібно видалити.



Коли нашаткувати капусту, переходимо до вивчення того, як квасити капусту в банку. Такий покришений капустою заповнюємо п`ятилітрові банки (можна взяти також відро, дерев`яні бочки або керамічні посудини). В процесі цього посипайте капусту сіллю, цибулею і кмином. Якщо бажаєте, додайте яблука, морква або очищену горобину. Якщо у вас в родині було прийнято квасити капусту в дерев`яному посуді, то радимо вистилати стінки посуду капустяним листям, щоб дерево не впливало на колір і смакові якості квашеної капусти. Протягом всього процесу приготування, гарненько ущільнюйте капусту вручну, щоб не залишилося повітря в банку. Клітинний сік вивільниться за рахунок цього ущільнення і наявності солі. Виходить, що зверху капуста буде заповнена соком. Таким чином, повітря ніяк не зможе проникнути всередину.

Завершення процесу досить специфічно, але вимагає того. Гарненько промитий камінь кладуть на капусту, тим самим навантажуючи її поверхню, прикривають посуд кришкою. Слідкуйте, щоб при квашенні капуста була затоплена. Температура повітря в приміщенні повинна бути приблизно 20 градусів, саме в так повинна простояти капуста 4 - 6 днів. Після цього капусту переставляють в місце, де температура повітря буде нижче (15 градусів), там її слід тримати приблизно 4 - 6 тижнів. І тільки тепер капусту переставляють туди, де температура 0 - 10 градусів, при цьому перевіряючи, чи є цвіль на капусті, і знімаючи її з поверхні.

Отже, перший досвід квашення капусти вдався! Якщо ви відчули, що капуста занадто м`яка, то в наступному році додайте більше крупної солі. Зберігають квашену капусту взимку на балконі або в "вуличних" холодильниках (під вікном на кухні). Відкривши банку з квашеною капустою, залишайте її в сьогоденні холодильнику, чи не повертаючи на квашення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!