Як їсти сир?

Як їсти сир?

Багато з нас у повсякденному житті вживають сир таким способом - роблять бутерброд і запивають його гарячим солодким чаєм. Сьогодні вітрини гастрономічних відділів заповнені десятками різних сортів сиру і навіть в сільському магазинчику можна купити «Пармезан», «Рокфор» або «Моцареллу». Для того щоб краще орієнтуватися в такому асортименті, радимо вам ознайомитися з основними правилами вживання різних сортів сиру.

Правила подачі сиру

  • Сир - продукт швидкопсувний, тому зберігати його слід при температурі 6 - 8 °, але подавати на стіл такий охолоджений сир не рекомендується. Для того щоб сир злегка нагрівся і найбільш повно розкрив весь свій смак, необхідно витягти його з холодильника за годину до запланованої подачі на стіл.
  • Нарізати же сир слід максимум за чверть години до подачі, якщо зробити це раніше, скибочки сиру підтануть і завітрились.
  • Сир нарізають таким чином, щоб в кожному шматочку була присутня і скоринка і внутрішня частина сиру.
  • Кожен тип сиру нарізають особливим ножем. Від самих твердих, витриманих сортів сиру (типу «Пармезан») відколюють шматочки ножем з клиноподібним коротким лезом, твердий пресований сир ріжуть довгим ножем з двома ручками, сир з блакитною пліснявою нарізають ножем - гільйотиною, у якого замість леза використовується сталева струна, особливо м`який сир ріжуть ножем з широким лезом, в якому є кілька «віконець».
  • Коли сир подають як закуску, як правило, вибирають один-два сорти твердого пресованого сиру таких, як «Гауда», «Російський» або «Чеддер», нарізають сир тонкими рівними скибочками - прямокутними або трикутними, і віялом розкладають їх на кількох невеликих плоских тарілках.
  • Якщо ж сир подають на стіл як основне блюдо, або в якості головного десерту, в цьому випадку оформляють так звану «сирну тарілку».

Як оформити сирну тарілку

  • Для створення сирної тарілки потрібно кілька сортів сиру різного типу. Кількість сортів може бути різним - одні фахівці стверджують, що їх має бути не менше п`яти, інші кажуть, що мінімум - це чотири сорти. Головне ж правило підбору сиру для сирної тарілки полягає не в кількості сортів, а в їх гармонійному поєднанні - на тарілці повинен бути викладений сир різних типів, наприклад, злегка тягуча і пріснувато на смак «Моцарелла» - володіє ніжним пікантним смаком мягчайшій «Брі» в білої пліснявий корочке- гострий «дорблю» з різким характерним запахом і жирний солодкуватий «Маасдам».
  • Класична сирна тарілка - це велика кругла дошка, зроблена з дерева твердої породи. Сир на неї викладають цілими шматками. До кожного сорту сиру додається окремий особливий ніж, призначений для його нарізки. За правилами покладається кожному гостю самостійно відрізати собі шматочки сиру, але так як на практиці робити це буває не завжди зручно, часто цей канон порушують і сир викладають на дошку вже в нарізаному вигляді. Виняток становлять сири в білої плісняви «Брі» або «Камамбер» - вони занадто ніжні, тому їх ріжуть безпосередньо перед вживанням.
  • Сир розміщують на дошці в певному порядку: спочатку на її край кладуть наймолодший і легкий сир, наприклад «Моцареллу», далі, рухаючись за годинниковою стрілкою, розміщують сорти сиру в міру посилення їх смаку і збільшення терміну витримки - за «Моцареллою» викладають « Брі », потім« Маасдам », а за ним уже різкий і гострий« дорблю ». Пробують сири в тому ж самому порядку.
  • Замість дерев`яної дошки для сирної тарілки можна використовувати дуже велике плоске блюдо або спеціальну мармурову підставку. Тарілку прикрашають горішками, виноградом, грушами, листочками м`яти і кавовими зернами.

Що подають до сиру



До шляхетних сирів найкращим чином підходять горіхи, сухофрукти та свіжі фрукти. Так, наприклад, до сирів з блакитною пліснявою подають виноград, мигдаль і горіхи кеш`ю, до твердих сирів - родзинки, курагу і фініки, до «Моцарелла» - оливки, в`ялені помідори «Чері» і базилік. Соковиті, з маслянистою м`якоттю груші взагалі вважаються одним з кращих додатків до всіх сирів, особливо добре вони гармоніюють з сирами з скоринкою з білої плісняви. Більш докладно про продукти підходять до сиру ми вже розповідали в статті З чим їсти сир з цвіллю. Крім різних фруктів і горіхів до благородних сирів також подають вино, яке підбирають індивідуально до кожного сорту сиру.



Про склад сиру і його користь для організму читайте наші статті склад сиру і Чим корисний сир.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!