» » » Як написати анотацію?

Як написати анотацію?

Як написати анотацію?

Дана стаття розповість вам, як написати анотацію до статті, книзі або монографії. Тут містяться основні правила та рекомендації щодо створення подібних текстів.

Що таке анотація

Анотація - це коротка характеристика тексту. В анотаціях статей, книг або монографій ізлагаетсяіх зміст, розкривається найбільш істотне і пояснюється мета написання роботи. Перед текстом анотації надаються вихідні дані, тобто, ім`я автора, назву видання, місце і дата випуску його у світ. Дані наводяться в читача формі. Вони можуть входити і в першу частину анотації.

Як правило, анотація в книзі складається з двох частин. Перша частина коротко розкриває тему книги або статті. Друга частина називає основні положення. Останній відомий з контексту, тому активніше використовуються пасивні дієслівні або причетні конструкції.



Слід на прикладі показати, як написати анотацію до книжки. Якщо вам, припустимо, потрібно написати анотацію до книжки Ольги Клюкіним «Есфір», то підійде наступний зразок: в основі книги лежить біблійна історія про царицю Естер, через яку Бог врятував єврейський народ у важкі часи. Перед читачем постають образи Есфири, її родича Мордехая і царя Артаксеркса. Це розповідь про непохитну віру в Бога і любові, про життя і смерті. Це відображення життя перської імперії і єврейського народу. В руках читача книга оживе і допоможе пуститися в подорож по старозавітним сторінкам історії людства.

А тепер про те, як правильно написати анотацію і що для цього знадобиться. Вам можуть стати в нагоді зразки клішованих анотацій. Вкажіть, через розгляд яких проблем ведеться дослідження. Опишіть, що досліджується в книзі, що показано в ній, що розглядається, аналізується, описується, розкривається. Тут щось констатується, про щось говориться, щось показується. У творі завжди щось відзначається, підкреслюється, характеризується, висвітлюється. Використовуйте вищезгадані дієслова. Відзначте в анотації, яким питанням приділяється особлива увага, чому надається особливе значення. Запам`ятайте схему: використовуючи щось, автор щось викладає. Можна сказати, що в роботі висвітлюються певні проблеми або питання. Наприклад, згадайте, що показується творчий характер чогось, встановлюються критерії (уточніть які), проводиться аналіз, на основі якого щось показано.



Пам`ятайте, що анотація є рекламою вашої книги. Дайте зрозуміти, для кого призначене ваше твір.

Як написати анотацію: поради

Приблизний план анотації може виглядати так:

  • Опишіть, де і коли відбувається дія.
  • Уявіть героя. Чому, на ваш погляд, його доля повинна схвилювати читача?
  • Напишіть, в чому полягає проблема, з якою стикається герой. Головний персонаж ризикує чимось вкрай важливим для нього? Що він знаходить або втрачає?
  • Запитайте у читача, як він вважає, чи зуміє герой вирішити проблему? Подражнити читачів або підкажіть рішення.

Існують деякі параметри, які враховуються при складанні короткої характеристики тексту.

  • Простота. Анотація повинна зводитися до єдиної ключовий ідеї і бути відповіддю на питання: «Про що ця книга?».
  • Несподіванка. Натякніть на що-небудь несподіване, скажіть незвичайну фразу, підкиньте цікаву думку, щоб увазі читача було за що зачепитися.
  • Брак знань. Інтерес може виникнути у читача, коли він виявляє біла пляма в звичному для нього і логічному.
  • Конкретика. Не потрібно загальних абстрактних міркувань. Анотація повинна описати конкретні дії, зачепити конкретні емоції і проблеми.
  • Переконливість і правдоподібність.
  • Емоційність.
  • Наявність історії.

Ось ви і дізналися, як написати анотацію до статті, книзі, монографії. А тепер поставтеся до свого майбутнього опису, немов це крихітний розповідь з головним героєм і конфліктом. Пам`ятайте, історія конкретна. При цьому вона може бути написана емоційною мовою. Також в неї легко внести елемент несподіванки. Проста і правдива, що відкриває завісу таємниці анотація - ось що вам потрібно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!