» » » Як оформити книгу?

Як оформити книгу?

Як оформити книгу?

Отже, будемо виходити з того, що сам текст у Вас вже написаний, перевірений на граматику, стилістику і орфографію. Але поки це тільки кілька сторінок в текстовому редакторі. Як правильно оформити книгу з цього тексту? Підемо по порядку.

структура книги

Текст вами ретельно вичитаний, вас повністю задовольняє сюжет, діалоги та все те, що складає вміст книги. Складено зміст, текст розбитий на глави, глави поділені на абзаци. Текст готовий. Тепер його потрібно перетворити в книгу. Спеціальної версткою книги займається видавництво: переводить текст в спеціальну програму для верстки (з домашніх аналогів можна порекомендувати Acrobat 9 Pro наприклад), підбирає шрифт, ілюстрації, обкладинку та інше. Але якщо ви хочете поекспериментувати, ось кілька порад, як оформити книгу самостійно.

По-перше, вивчіть програми для верстки книг. У них можна налаштувати розмір сторінок, шрифт і найважливіше - розбити текст на книжкові розвороти так, щоб після друку і зшивання аркушів всі сторінки йшли по порядку. Один авторський аркуш - це 40 тисяч знаків з пробілами. Подивіться, яку книгу Ви хочете отримати на виході. Якщо це не дитяча книжка-розмальовка, то не варто робити її з широкими листами і невеликою кількістю сторінок. Маленьку за розміром, але товсту книгу теж не дуже зручно читати. Оптимальним є середній коефіцієнт, коли товщина відноситься до ширини як 1: 5

По-друге, підготуйте і продумайте, як будуть виглядати основні етапи оформлення книги:

  • Яке у книги буде назва?
  • Як буде виглядати обкладинка книги?
  • Що буде написано в анотації книги?


Це найважливіші речі в оформленні книги - можна сказати, це її обличчя і одяг. Від того, як ви оформите ці три речі, залежить, чи стане читач взагалі брати її в руки і читати першу сторінку. Текст всередині може бути геніальний, сюжетний хід неповторний і придуманий Вами вперше, але якщо обкладинка буде звичайного сірого кольору, а назва «Нові пригоди героїв в царстві нерозуміння» буде написано дрібним шрифтом, заздалегідь приготуйтеся до того, що книга не піде.

Назва повинна привернути увагу і відповідати змісту книги. Воно повинно бути зрозумілим будь-якому читачеві. Намагайтеся уникати побитих назв, черговий «Меч Темнолесья знищує ворогів Нізководья» може бути не цікавий незнайомому з вашим попереднім творчістю читачеві. Але і не переборщіть з оригінальністю, назва «Торін порт встав» - також навряд чи буде правильно сприйнята.

Як оформити обкладинку книги



Обкладинка повинна бути оригінальною, кольоровий, але не крикливою і химерною, що не кислотно-рожевого, наприклад. Ідеальним буде варіант, якщо обкладинку вам на замовлення намалює художник. Обговоріть з ним всі деталі заздалегідь, обрисуйте то, що ви хочете побачити. Пам`ятайте головне - художнику необов`язково читати повністю Ваш твір, його робота - намалювати Ваше уявлення про героїв, а не придумати своє. Обов`язково подумайте, як однієї картинкою ви зможете дуже точно позначити жанр твору. Якщо картинка з обкладинки не притягне читача, у решти картинок немає шансів навіть бути побаченими.

Наступне - це анотація (короткий опис книги). Це дуже важливий момент, третій шанс не втратити читача. Назва і обкладинка залучили його, він бере книгу в руки і читає анотацію - про що ця книга? Написання анотацій - особливе мистецтво. У мінімумі пропозицій потрібно описати сюжет книги. Хто головний герой, що відбувається в зав`язці, як герой починає долати виниклі перешкоди? З анотації читач повинен зрозуміти, що відбувається в книзі і з ким, бажано, щоб він уже почав трохи співпереживати герою.

Якщо все вийшло, читач обов`язково відкриє книгу і, може бути, навіть купить. Дотримуючись простих порад, як правильно оформити книгу, пам`ятайте, що головний критерій оцінки - це простота і зручність прочитання для читача. Подивіться на книгу його очима, сподобався б особисто Вам цей вигадливий шрифт? Чи зручно його читати? Якщо немає - сміливо спрощуйте його. Чи не переборщіть з картинками та ілюстраціями всередині книги, якщо тільки це не комікс. Одна картинка на одну главу - достатній результат.

Підводячи підсумок того, як оформити книгу, все-таки зауважимо, що найкращий результат вийде, якщо ви довірите оформлення професійного видавцеві.

Удачі вам і творчих успіхів!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!