» » » Як провести опитування?

Як провести опитування?

Як провести опитування?

Соціологічні опитування проводять з метою з`ясування думки людей з різних питань, вивчення їх переваг в різних сферах, ставлення до будь-яких проблем або подій. У соціології існують спеціальні методології соцопитувань і методики анкетування. Однак є універсальні правила, які дозволять провести опитування навіть початківцям дослідникам. Ми вам розповімо, як провести опитування в Відповідно до цих правил, і які бувають опитування.

Короткі правила соціологічного опитування

  1. Необхідно чітко сформулювати мету проведеного опитування.
  2. Визначити цільову аудиторію: за віком, по підлозі, за соціальним статусом, за інтересами і так далі.
  3. Розробити анкету або опитувальний лист.
  4. Провести опитування.
  5. Обробити дані анкетування (порахувати процентне співвідношення відповідей).
  6. Провести аналіз опитування.
  7. Зробити висновки і скласти рекомендації.

види опитувань

  • Письмове анкетування - складання опитувальних листів з подальшою їх роздачею респондентам. Використовується в науково-дослідній діяльності.
  • Усне анкетування - проведення опитувань по заздалегідь складеним опитувальних листів в живому спілкуванні або по телефону. Часто використовується в маркетингу.
  • Електронне анкетування - розміщення питань (анкет) на сайтах, в соціальних мережах або на спеціальних сервісах. Використовується в основному для просування сайтів, але також в маркетингу та менеджменті.
  • Інтерв`ювання - проведення опитувань за допомогою міні-інтерв`ю. Популярно в ЗМІ.

Не залежно від обраного вам виду опитування, анкета повинна бути складена грамотно і максимально зручно як для дослідників, так і для респондентів (опитуваних).

складання анкети

Анкета для соціологічного опитування повинна включати не тільки питання, але і відомості про особу, що дає відповіді (вік, стать, соціальний статус). Це важливо для подальшого аналізу результатів анкетування. При проведенні електронних опитувань в подібних відомостях необхідності часто не виникає, так як цільова аудиторія заздалегідь відома - відвідувачі сайту.



Для проведення соцопитувань в анкети включають не тільки питання, але і варіанти відповідей на них, один з яких і повинен вибрати респондент. Або ж питання формулюють так, щоб на них можна було дати коротку відповідь: «так», «ні», «не знаю». Опитуваним також пропонують дати свою власну відповідь на будь-яке питання, якщо цього вимагає мета опитування.

Які опитування можна провести, наприклад, в Інтернеті? Можна визначити вікові категорії відвідувачів сайту. Можна з`ясувати, про що хочуть читати користувачі в вашому блозі або яку інформацію вони бажають отримувати в групі в соцмережах. Для підтримки інтересу інтернет-користувачів проводять самі незвичайні опитування. Наприклад, «У якому місяці ви народилися?», «Яка пора року вам найбільше подобається?», «В якому віці ви втратили цноту?», «Що вам більше подобається: книги або фільми?». Так що, який провести опитування, вибирати вам. Головне - провести його за правилами.

Вам також будуть цікаві наші статті:

  • Як заробити на опитуваннях.
  • Як створити опитування в контакті.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!