» » » Що таке флешмоб?

Що таке флешмоб?

Що таке флешмоб?
Що таке флешмоб?

Нещодавно з`явилося напрямок докладання зусиль молодих людей, бере початок в 2002 році. У жовтні 2002 вийшла книга Говарда Рейнгольда американського соціолога під назвою "Розумні натовпи: наступна соціальна революція". У роботі автор говорив про те, що для об`єднання і організації, люди будуть використовувати нові комунікаційні можливості, тобто Інтернет і стільниковий зв`язок. Перший сайт, який займався організацією флешмобів з`явився в штаті Каліфорнія в Сан-Франциско. flocksmart.com (в даний час сайт не функціонує) створив Роб Зазуета в 2003 році.

Що ж таке флешмоб?

Флешмоб - це заздалегідь спланована і організована акція, в якій беруть участь велика кількість людей. Вони раптово з`являються в будь-якому громадському місці. Їх завдання - провести невеликий за часом мітинг. Їх дії обумовлені заздалегідь, тобто Сущесвуют певний сценарій мітингу. Після того, як все що замислювалося зроблено, мобери розходяться.

Яку мету переслідують флешмоббери?



Важливий момент флешмобу полягає в тому, що учасники не платять і не отримують грошей за участь в акціях. Тому мета отримання грошових коштів відсутня.



Часто, учасники акції можуть переслідувати різні цілі.

  • Нерідко, можна спостерігати такі цілі як розвага і дозвілля, боротьба з суспільними стереотипами поведінки, "здивувати оточуючих" і т. Д.
  • В основному цілі мобберам - це чисто його психологічні потреби. Наприклад, самоствердження за типом "а слабо мені це зробити на людях", нестача гострих відчуттів і адреналіну в крові, прагнення до причетності до спільної справи і т. Д.
  • А також чисто соціальні цілі - емоційна підтримка з боку групи мобберов і придбання нових друзів в стані флешмоб акції.

Наведемо приклади флешмоб-акцій:

  1. О 12:00 в будь-який день, наприклад, 28 червня, всі бажаючі підходять до будівлі мерії. Люди починають кидати дріб`язок прямо в будівлю в знак протесту проти підвищення оплати послуг міського транспорту. Таким чином, люди намагаються дати грошей представникам влади, щоб ті наповнили свої кишені і перестали обкрадати громадян. Даний сценарій можна назвати сценарієм акції в стилі політ-моб або соц-моб. Як видно на прикладі, ці акції носять політичний і социалной характер. Як показала практика, такий вид мітингів виявляються більш безпечними та оперативними в порівнянні з відкритими мітингами і демонстраціями.
  2. Досить широко відомий флешмоб під назвою "Регулярно!". Ця акція була спонтанною і проходила на Простягни свою рідного інтернету. Російське відділення сайту новин компанії BBC опублікувало дані дослідження, в якому говорилося про те, що більшість російських алькоголіков, що знаходяться в трудовому віці, померли від алкоголю, непредназначавшегося для прийому всередину. У зв`язку з висновками, користувачам сайту було запропоновано опитування: "Ви п`єте одеколон, антифриз або миючі засоби?" І варіанти відповіді:
  3. "Регулярно",
  4. "Дуже рідко",
  5. "Ніколи",
  6. "Я взагалі не п`ю".
  7. Велика кількість користувачів сайту були ображені. Багатьох розсмішив це опитування. В результаті величезна кількість людей відповіла "Регулярно" - на знак протесту проти образи. У підсумку, навіть лічильник, що не розрахований на таку кількість відповідей "Регулярно", постійно скидався. Важливо відзначити, що ця реакція була абсолютно спонтанною. Такий вид флешмоба прийнято називати i-моб. Відбуваються вони в інтернеті і кількість учасників досягає величезних значень.
  8. Одна з найбільш видовищних на сьогоднішній день арт-моб акцій пройшла відразу в 10 країнах світу. Ця акція мала назву "Thrill the world". Полягала вона в тому, що більше трьох сотень молодих людей, яких загримували під живих мерців танцювали відомий на весь світ танець Майкла Джексона "The Thriller". Протягом місяця молоді люди тренувалися і репетирували танець, в тому числі використовуючи відеопосібника в інтернеті.

Отже, відповідь на питання що таке флешмоб криється в идеалогии цих акцій. Флешмоб - це новий вид мітингу і вираження громадської думки, заснованого на творчому потенціалі його учасників.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!