» » » Що таке кворум?

Що таке кворум?

Що таке кворум?

У неформальному середовищі для прийняття будь-якого рішення часто спираються на рішення більшості. Якщо ж мова йде про прийняття рішення для організації або держави, то говорять про кворум.

А що таке кворум і в чому він полягає? Давайте розберемося.

визначення кворуму

Кворум - кількість учасників зборів або зустрічі, яких достатньо для того, щоб захід вважалося правомочними для прийняття конкретних рішень. Слово це взято з латинського виразу "quorum praesentia sufficit", що перекладається як "яких присутності досить". Кворум завжди документально зафіксований, будь то закон, статут або будь-якої іншої документ.

Недотримання кворуму призводить до того, що намічена зустріч скасовується або переноситься до досягнення необхідної кількості учасників. Розрахувати таку кількість можна двома способами: береться або номінальне число присутніх, або ж у відсотковому відношенні до загальної кількості число відповідальних за прийняття рішення.

Іноді кворум не стосується процедури прийняття рішення, а просто має відношення до необхідної кількості учасників для проведення заходу. Так, наприклад, рекламна компанія якої-небудь події може бути визнана успішною, якщо її відвідало певну кількість людей. Аналогічно можна говорити про відвідування будь-якої промо-акції для формування у людей обізнаності про конкретний продукт, товар або послугу.

Інші нові слова ви можете дізнатися в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!