» » » » Як зробити правильний вибір?

Як зробити правильний вибір?



Як зробити правильний вибір?

Все наше життя складається з низки рішень і наслідків, які з них випливають. Деякі рішення люди приймають швидко і автоматично. Інші - ті, які ми вважаємо доленосними (де працювати, куди піти вчитися, де і з ким жити і т.д.), даються нам нелегко. А часом, нездатність прийняти важливе рішення стає гальмом для подальшого прогресу. І питання про те, як зробити правильний вибір виникає у всіх людей без винятків. Отже, як навчитися ефективно і швидко приймати правильні рішення.

Правила щодо прийняття правильного рішення

  1. Потрібно почати з відмови від помилкової важливості чого-небудь. По справжньому важливих речей у житті небагато. Але, на жаль, люди це розуміють тільки в критичних ситуаціях. Ми дуже часто надаємо величезне значення, насправді несуттєвим речам, так би мовити, «робимо з мухи слона». І якщо ви збираєтеся прийняти «важке» рішення, то подумайте, чи дійсно воно насправді доленосне, як це вам здається на перший погляд.
  2. Слід визначити свої цінності і пріоритети, тобто визначте, що для вас дійсно важливо в житті. І, беручи важливе рішення, обов`язково звірте його зі своїми цінностями, і якщо результат вашого рішення не збігається з тим, що для вас дійсно важливо, то краще відмовтеся від цього варіанту. Бо якщо ви бачите в своєму рішенні явні вигоди в найближчому майбутньому, то в перспективі це принесе вам тільки шкоду.
  3. У вирішенні питання, як зробити вибір правильно, допомагає одне правило: хто володіє інформацією, той і володіє світом. Набагато простіше приймати правильне рішення, якщо у вас буде максимум потрібної інформації. Постарайтеся заволодіти фактами, які мають і пряме і непряме відношення до ситуації. До речі, одним з варіантів пояснення феномена інтуїції вважається припущення про те, що це явище не зовнішнє, а підсвідомий вибір з урахуванням безлічі різних фактів, які мають відношення до даного питання.
  4. Структуруйте інформацію. Спробуйте чітко визначити всі можливі варіанти розвитку подій, оцініть їх недоліки та переваги. Не полінуйтеся сісти і написати на папері всі варіанти - вашій свідомості набагато простіше буде приймати рішення на основі структурованої інформації.
  5. Основна проблема при прийнятті дуже важливих рішень - страх: «а що ж буде, якщо я прийму неправильне рішення». Страх буде існувати до тих пір, поки вся інформація в голові буде не впорядкована. Люди бояться невідомості, а тому емоції дуже заважають раціонально проаналізувати ситуацію і вибрати найкращий варіант. Тому, якщо ви відчули, що вам страшно, негайно переглянете попередні два пункти (збір інформації, і її структурування).
  6. Якщо ж аналіз інформації вам не допоміг, то прислухайтеся до голосу своєї інтуїції: розслабтеся, закрийте очі і подумки продумайте наслідки кожного з варіантів - проживіть ці потенційно можливі обставини і виберіть, який варіант вам здається найвірнішим.
  7. Ні в якому разі не приймайте рішення в стресовому стані, будь то роздратування, гнів або навпаки, радісний підйом. Сильні емоції - це дуже поганий порадник.
  8. Радьтеся, але приймати рішення краще самостійно. Можете запитати поради у своєї дівчини щоб зробити правильний вибір, або у своїх близьких, адже вони знають вас краще за всіх. Але пам`ятайте, що ми несемо відповідальність за будь-який прийняте рішення, і жити з наслідками зробленого вибору належить нам, тому не потрібно звалювати відповідальність за обране рішення на чужі плечі.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!