» » » Як навчитися літати?

Як навчитися літати?

Як навчитися літати?

Людина, який мріє про небо, може вибрати професію льотчика. Ця робота одночасно і романтична, і дуже відповідальна. Від пілота повітряного судна потрібно багато уміння і майстерності, які можна отримати під час навчання і подальшої практики.

Де і як вчать льотній справі

Навчитися літати на літаку можна закінчивши льотну школу. Якщо мета - працювати в сфері цивільних перевезень, то і вибрати потрібно підрозділ цивільної авіації, оскільки є ще і військова, де готують льотчиків для служби в повітряних військах. Термін навчання залежить від типу навчального закладу: 2 м 10 міс. - Середньо технічну освіту, 5 років - вища.

Можна ще пройти прискорене навчання в льотних школах, заснованих за принципом аероклубов- там видають посвідчення пілотів-любителів, що дозволяє управляти легкомоторними літаками.

Перед тим як навчитися літати потрібно буде пройти повне медичне обстеження, оскільки пілот повинен володіти хорошим здоров`ям, адже він несе відповідальність не тільки за своє життя, але і за життя пасажирів, що знаходяться на борту літака.

Програма навчання



Програма навчання пілотів включає в себе такі важливі дисципліни як аеродинаміка, фразеологія радіообміну, авіаційна метеорологія і, звичайно ж, конструкція літака. Для успішного навчання не обійтися без хорошого знання математики і фізики.

Перш ніж пілот здійснить свій перший політ в справжньому небі, він повинен буде відпрацювати всі необхідні навички на спеціальному тренажері, який являє собою повну копію кабіни літака і повністю імітує умови зльоту, посадки і перебування повітряного судна в небі.



Як тільки всі навички будуть доведені до автоматизму, майбутнього пілота допускають до реальних польотів разом з інструктором. Придбавши всі необхідні знання та налітавши годинник, можна буде, нарешті, отримати заповітне свідоцтво льотчика.

Класифікація пілотів цивільної авіації

Льотні «права», подібно водійським, мають кілька категорій:

  • Свідоцтво пілота-аматора. Видається в авіаційних навчальних центрах особам, які пройшли спеціальну підготовку і мають наліт не менше 42 годин;
  • Свідоцтво пілотів комерційної авіації. Дає право на управління повітряними суднами цивільної авіації з комерційними або навчальною метою. Має підрозділ на класи. Пілот III класу повинен мати 200 годин нальоту, з них 100 - самостійного, 20 годин - польоту за приладами. Пілот II класу - 1500 годин, з них самостійний становить 1000, нічний - 50 годин. Пілот комерційної авіації I класу крім позитивної атестації та високих оцінок по техніці пілотування повинен мати 3000-4000 годин загального нальоту, з них 100 - вночі;
  • Свідоцтво лінійного пілота. Дає право літати як командир повітряного судна. Для його отримання необхідно мати 1500 годин нальоту, з них 100 - виконуючи обов`язки командира або 1000 - працюючи другим пілотом, 10 годин - нічного пілотування, 20 - польоту за приладами.

Що повинен знати пілот

Після закінчення навчання, людина бажає навчитися літати на літаку, повинен володіти необхідними знаннями та навичками, а саме вміти:

  • планувати політ;
  • здійснювати підготовку до польоту, роблячи розрахунки, огляд приладів і бортового обладнання;
  • виконувати запуск, рулювання і пересування повітряного судна на аеродромі;
  • здійснювати зліт і посадку (в тому числі і в ускладнених погодних умовах);
  • маневрувати;
  • летіти за маршрутом, використовуючи візуальні орієнтири і радіонавігаційні засоби;
  • виконувати польоти на мінімально і максимально допустимих повітряних швидкостях;
  • заходити на друге коло (при виникненні труднощів з першим заходом на посадку);
  • строго дотримуватися правил повітряного руху, фразеології і радіотелефонного зв`язку;
  • оперативно діяти в складних і непередбачуваних ситуаціях.

Вартість навчання

Вартість навчання відрізняється в залежності від навчального закладу. Так деякі аероклуби викладають теорію приблизно за 40000 рублів, а щогодини практики коштує близько 10000 (помножте на 40 годин нальоту і ви отримаєте вартість навчання на пілота-аматора).

Однак можна стати пілотом і за набагато меншу суму, поступово до навчального закладу на бюджет, наприклад, в Ульяновське вище льотне училище цивільної авіації.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!