» » » Антиоксиданти: що це таке?

Антиоксиданти: що це таке?

Антиоксиданти: що це таке?

Останнім часом ми все частіше чуємо, що особливо корисні для організму антиоксиданти. Що це таке більш детально ми і розглянемо. Для початку варто відзначити, що кисень, потрапляючи в наш організм, має не тільки життєво важливу функцію, а й з його участю відбуваються і побічні реакції у вигляді утворення оксидантів. Вони в свою чергу є вільними радикалами, якщо сказати простіше, то це агресивні молекули, і коли їм не вистачає електрона, вони починають його відбирати у білків, жирів, ДНК і т.д. А вони так само стають після агресивними і починають вступати в хімічні зв`язки, які роблять в організмі повний хаос. І щоб подібного не сталося, потрібно повернутися в самий початок, а саме в виникнення вільних радикалів, які під час потрібно знешкодити. Для цієї великої місії порятунку організму і існують антиоксиданти.

Робота антиоксидантів полягає в тому, що б віддати свій електрон, після чого вони окислюються і стають неактивними. Тому працюють вони парами, що підтримувати і відновлювати один одного, щоб завжди бути активними. Але бувають і випадки, коли вільних радикалів занадто багато і антиоксиданти не встигають з ними справлятися, ось тоді і виникають хвороби. Таке відбувається тоді, коли ендогенних, тобто освічених всередині організму антиоксидантів недостатньо вироблено, але запас можна поповнити екзогенних шляхом, тобто, вживаючи з їжею.

природні антиоксиданти



Плоди і трави, в яких міститися природні антиоксиданти:

  1. Морква - зміст 10-2 моль / кг: 0,2;
  2. Насіння граната - зміст 10-2 моль / кг: 0,2;
  3. Петрушка - зміст 10-2 моль / кг: 0,2;
  4. Листя волоського горіха - зміст 10-2 моль / кг: 0,5;
  5. Насіння шипшини - зміст 10-2 моль / кг: 0,2;
  6. Плоди глоду - 10-2 моль / кг: 0,8;
  7. Плоди калини - зміст 10-2 моль / кг: 1,4;
  8. Квіти ромашки - зміст 10-2 моль / кг: 2;
  9. Розмарин - зміст 10-2 моль / кг: 5,3;
  10. Шавлія - зміст 10-2 моль / кг: 10,1;


Так само не менше містять антиоксидантів: зелений чай, тисячелетнік, полин гіркий, плоди обліпихи, винограду, горобини, фенхеля.

Міфи про антиоксиданти

Існують деякі міфи про антиоксиданти, ми постараємося їх розвіяти:

  • Отже, міф перший, полягає в тому, що в їжі дуже маленька кількість антиоксидантів. Насправді, це є правдою, тільки в тих випадках, якщо людина сидить на дієті або не вживає свіжі овочі та фрукти, а так само якщо в більшій мірі харчується фаст-фудом.
  • Другий міф, полягає в тому, що антиоксиданти занадто швидко руйнуються, щоб встигнути допомогти організму. Подібне твердження є правдою, тільки якщо людина курить, часто загоряє в солярії, не виходить на свіже повітря, хворіє і якщо йому понад 50 років. Але при цьому, існують певні препарати, яке поповнюють запас антиоксидантів в організмі.
  • Міф третій, говорить «Між природними і синтетичними антиоксидантами немає ніякої різниці». Насправді їх дія схожа, але природні антиоксиданти набагато активніше.
  • Четвертий міф, говорить про те, що нібито антиоксиданти найкраще приймати окремо. Насправді, це не є правдою, так як вище ми писали про те, що антиоксидантам краще працювати парами або навіть групами, щоб підтримувати один одного. В іншому випадку по одному вони будуть окислюватися і ставати неактивними, тобто дію антиоксидантів припинитися.
  • І останній, п`ятий міф, стверджує, що якщо в косметиці існують антиоксиданти, то її ефективність підвищується. Це так само не правда, так як косметика не може уповільнити старіння шкіри. Для цього потрібно щоб антиоксиданти надходили в шкіру зсередини. Антиоксиданти всього лише захищають косметику від окислення на повітрі і не більше.

Тепер ви знаєте, як і роль антиоксидантів в нашому організмі, вони виконують в першу чергу захисну функцію і допомагають організму правильно функціонувати. Так що вживайте якомога більше свіжих фруктів і овочів, які поповнять запас антиоксидантів в організмі, що в свою чергу збереже ваш організм від негативного впливу середовища.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!