» » » Що таке бандероль?

Що таке бандероль?

Що таке бандероль?

Слово «бандероль» має французьке коріння. Воно походить від двох французьких слів: «bande», що означає «смужка» і слова «role», що буквально означає «згорток».

Детальніше про походження цього слова, а також те, що таке бандероль в понятті сучасної людини, і піде мова далі.

Що таке бандероль: походження слова

Як видно зі складу слова, спочатку бандеролями називали спеціальні стрічки з паперу. Цими стрічками оберталися поштові відправлення деяких країн в п`ятдесятих роках сімнадцятого століття. Друку пошти і знаки оплати при цьому ставилися прямо на стрічці (або продавалися прямо з ними). Відправлення, упаковані лентообразной бандероллю, були не дуже великими, а вміст такої посилки залишалося видатним як листоношам, так і одержувачам. Згодом (в XIX столітті) бандеролями стали називати поштові відправлення невеликого розміру і ваги (ці параметри були різними в кожній країні), які в зв`язку з цим можна було відправити за ціною меншою, ніж інші посилки. У деяких країнах випускалися навіть спеціальні марки для бандеролей.

Що таке бандероль в сучасному понятті



В даний час бандероллю називають спеціальне поштове відправлення, яке упаковано за певними правилами і має вагу і розміри, що не перевищують встановлених значень. Допускається пересилати бандероллю різні друковані та канцелярські видання (книги, журнали, зошити, листівки, фото) або ділові папери. До міжнародної пересилання бандероллю дозволені виключно друковані видання. Бандеролі бувають:

  1. Прості. Такі бандеролі повинні важити не більше 2 кг. Пересилається річ не повинна переміщатися всередині упаковки, тому в таких бандеролях зазвичай відсилають книги або документи.
  2. Замовні. Подібні бандеролі першого класу повинні важити не більше 2,5 кг. І оскільки такі відправлення є платними, в них допустимо пересилати різні товарні вкладення.
  3. Цінні бандеролі відрізняються від звичайних тим, що якщо по шляху проходження вони загубляться, то пошта зобов`язана буде відшкодувати відправнику збитки (в сумі оціночної вартості бандеролі), а також поштовий тариф.

Про значеннях інших слів читайте в статтях нашого сайту, представлених в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!