» » » Що таке дизайн?

Що таке дизайн?

Що таке дизайн?

Термін «дизайн» зустрічається сьогодні повсюдно, оскільки має відношення до величезної кількості самих різних видів діяльності. Детальніше про те, що таке дизайн, які його об`єкти, різновиди.

Дизайн: суть, об`єкт

У дослівному перекладі з англійської термін розшифровується як «план», «креслення». По одному з визначень, представлених в словнику, дизайн - це художнє конструювання чогось (в залежності від об`єкта роботи), існуюче нарівні з архітектурою і інженерним плануванням. Також можна сказати, що дизайн - це одночасно і творчий метод, і сам процес роботи, і її результат.

Об`єктом дизайну називається певне середовище або річ, ідея, на якій і зосереджена дана діяльність з метою аналізу, вивчення і перетворення. Вона має наступні характеристики:

  • Образ. Це ідеальне уявлення дизайнера про об`єкт, його думки, плани про нього.
  • Функція. Це ті завдання, які покладаються на об`єкт дизайну. Хороший дизайн, зроблений професійним фахівцем, в обов`язковому порядку враховує дану складову, працюючи не тільки з зовнішньої, естетичної стороною справи, але і з його практичним призначенням. Перетворений в результаті творчої думки об`єкт повинен зберегти здатність на потрібному рівні виконувати свої функції. Про це повинен подбати технічний дизайн. Зокрема, якщо мова йде, наприклад, про дизайн інтер`єрів, технічна сторона справи дозволить зробити оформлення приміщення не тільки красивим, але і логічно вивіреним, комфортним для проживання.
  • Морфологія. Це структура об`єкта, що відповідає його функціям.
  • Технологічна форма. Це морфологія, втілена в способі виробництва об`єкта. При цьому даний метод відповідає дизайнерської задумом.
  • Естетична цінність. Значення об`єкта, визначається людиною на основі порівняння зовнішнього вигляду об`єкта з наявним естетичним ідеалом, тобто зразком (або зразками).

Суть дизайну полягає в тому, щоб, переробивши зовнішній вигляд, а також при необхідності окремі елементи структури об`єкта, отримати його вдосконалений варіант.



Що стосується об`єктів даної творчої діяльності, то вони можуть бути найрізноманітнішими. Залежно від цього виділяють кілька видів дизайну.

різновиди дизайну

Промисловий дизайн

Включає велику групу, в яку входять транспортні засоби та предмети домашнього вжитку, аксесуари та одяг, взуття, знаряддя праці і механізми, техніка та ін. Даний дизайн існує вже багато десятків і навіть сотень років.

Веб дизайн



Займається оформленням інтернет-сторінок. Включає як розробку особливостей навігації ресурсів і їх структури, так і роботу зі створення цікавого зовнішнього вигляду сайтів. Досить новий напрямок. Його популярність, затребуваність постійно зростає, оскільки збільшується і роль інтернету в повсякденному житті людини, а також в торгово-грошових відносинах між виробниками та покупцями товару, послуг. Сьогодні кожна компанія, що пропонує щось на ринку, а також будь-який інформаційний ресурс вважає за необхідне мати привабливий, рейтинговий сайт.

Дизайн процесів

Це розробка фірмового стилю, яка включає оформлення сайту і фірмової поліграфічної продукції (наприклад, візиток, бланків), документації, створення логотипу та ін. Крім того, сюди можна віднести дизайн різних заходів, церемоній, який буде включати цілий спектр об`єктів роботи.

Дизайн середовища

Сюди входить дизайн інтер`єрів та ландшафтів, світловий дизайн і колористика, архітектурний дизайн і дизайн міського середовища, суперграфіка та ін. На даний момент це ще одна з найпоширеніших різновидів дизайну. Таким дизайном цікавляться люди, які прагнуть зробити свій будинок привабливим і комфортабельним.

Графічний дизайн

Напрямками його роботи є зовнішня і друкована реклама, товарні знаки, поліграфія, фірмові стилі.

Також читайте статтю Як стати дизайнером Інші матеріали на цю тему ви знайдете в розділі Дизайн.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!