» » » Що таке дьюті фрі?

Що таке дьюті фрі?

Що таке дьюті фрі?

У всіх великих аеропортах можна побачити магазини з вивіскою "Duty free shop", що в перекладі з англійської означає "магазин вільної торгівлі" або ж просто "дьюті фрі". Що це таке?

Магазини дьюті фрі - це магазини безмитної торгівлі, тобто усі товари в них не обкладаються податками і зборами. Виходить, що робити покупки в таких магазинах набагато вигідніше.

Перший магазин дьюті фрі з`явився в Ірландії в 1947 році, коли співробітники одного з місцевих аеропортів помітили один цікавий факт. Пасажири з США, що роблять пересадку, формально знаходяться не на території Ірландії, а на "нейтральній території", що не належить жодній країні. Проте, часто пасажири проводять там багато часу і готові робити покупки. Тоді і з`явився перший магазинчик, не оподатковуваний ніякими податками. З тих пір дьюті фрі з`явилися по всьому світу. Послугу безмитних покупок надає безліч компаній, але першість як і раніше тримає Ірландія.



Д`юті фрі найчастіше розташовані в аеропортах і на великих автовокзалах. В аеропортах вони знаходяться в зоні вильоту, але буває, що магазин розташовується навіть за межами аеропорту, але на його території. Д`юті фрі є і в літаках. Ціни в них ще нижче, тому що немає витрат на оренду приміщення та найм співробітників. Однак в силу специфіки перельоту деякі товари там просто не можна продавати. Основні товари в дьюті фрі - це алкоголь, сигарети, парфумерія та косметика, годинники, сувеніри, електроніка, прикраси і навіть кондитерські вироби.

Багато європейців, зрозумівши, що таке дьюті фрі, спеціально воліють подорожувати літаками, щоб зробити покупки за нижчими цінами. Найвигідніші покупки можна зробити в дьюті фрі країн Далекого та Близького сходу: вигода від покупок, зроблених там, досягає 50%. На деякі товари існує навіть обмеження - не більше десяти штук в одні руки.

Також вам може бути цікава стаття Зі скількох продають алкоголь.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!