» » » Що таке коагуляція?

Що таке коагуляція?

Що таке коагуляція?

Слово коагуляція походить від латинського "coagulatio" - "згортання, згущення", і описує воно фізико-хімічний процес злипання дрібних частинок будь-якої дисперсної системи в більш великі. Коагуляція здійснюється під впливом сил зчеплення, і внаслідок цього процесу утворюються коагуляційні структури. Давайте трохи докладніше розберемося з тим, що таке коагуляція, а також розглянемо особливості процесу.

Колоїдні розчини та коагуляція

Колоїдний розчин (інші назви - золь, ліозолі) - це високодисперсна система з рідкої або газоподібної дисперсним середовищем, в обсязі якої розподілена дисперсна фаза, зазвичай у вигляді крапель рідини. Будь-аерозоль є прикладом колоїдної системи.

Коагуляція - типовий для колоїдних систем процес, причому розрізняють два види коагуляції: або одна з дисперсних фаз випадає в осад, або він весь застигає в гель. Чому ж відбувається коагуляція? Як правило, до неї призводить порушення стабільності колоїдного розчину, передумовами до якого може стати, наприклад, термічне або механічний вплив.

антикоагулянти

Антикоагулянти - це речовини, які, як зрозуміло з назви, перешкоджають процесу коагуляції. Препарати з антикоагулянтами дуже часто призначають пацієнтам з високим протромбінового фактором, тобто, кажучи простіше, "густий" кров`ю.

Детальніше про антикоагулянтах і їх дії, ви можете прочитати в статті Що таке антикоагулянти.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!