» » » Що таке маркування?

Що таке маркування?

Що таке маркування?

Ярлички, цінники, етикетки, штрих-коду, товарні знаки, бирки, штампи, вкладиші і навіть цінники і чеки - це все різні види маркувань. Ми стикаємося з ними щодня і не завжди розуміємо їх призначення. Давайте розберемося, що таке маркування, яка вона буває і навіщо потрібна.

маркування

Маркуванням називають все, що ви бачите на товар, упаковці або додаткових коштах. Це можуть бути різні тексти, малюнки, умовні позначення, штрих-код. Вона виконує кілька важливих функцій, таких як:

  • інформаційна - завдяки їй ми отримуємо всі відомості про товар: найменування, виробника, терміни придатності, склад, застосування, особливості експлуатації;
  • ідентифікує - через неї ми дізнаємося, яким чином сертифікована продукція (ТУ, ГОСТ, ISO і т. д.);
  • емоційна і мотиваційна - маркування товару приваблює покупця, і своїм смисловим і художнім наповненням стимулює покупку.

види маркувань

Всі види маркувань можна розділити на дві великі групи:

  • маркування від виробника (виробнича);
  • маркування від торгового представника (торгову).

В першу групу відносять всю маркування, що наноситься безпосередньо на підприємстві. Особливості її оформлення регламентуються законодавством. До маркування від виробника відноситься все те, що отримує товар на виробництві: етикетку, штамп, клеймо, контрольну стрічку або бирку.



Товарна ж маркування наноситься не фірмою-виробником, а тим, хто поширює товар (продавець / постачальник). Вона містить інформацію не про сам товар, а його продавця (адреса, вартість, артикул). В основному наносять таке маркування на чек або цінник.

На сьогоднішній день найпоширенішим видом електронного маркування є QR-код. Детальніше дізнатися про нього можна зі статті Як розшифрувати QR-код.

Маркування існує не тільки на етикетках продукції, але і в електриці. Наприклад, різні кольори проводів - це теж варіант маркування. Інформація про це знаходиться в статті Якого кольору дроти | Маркування проводів по ГОСТу.

Дата випуску акумулятора - ще один вид маркування, описаний в статті Як дізнатися дату акумулятора.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!