» » » Яке моторне масло краще?

Яке моторне масло краще?

Яке моторне масло краще?

Моторне масло необхідно для захисту рухомих частин двигуна від стирання, корозії. Масло вбирає в себе елементи, які утворюються при згорянні палива, металеву стружку. При наближенні часу заміни моторного масла автолюбителі постійно задаються питанням про те, яке моторне масло краще.

Моторне масло: види

Отже, розберемося, які бувають види моторного масла.

  1. Мінеральні масла виробляються з нафти. Нестабільна основа і використання безлічі присадок істотно обмежують термін служби такого масла. Приємним моментом є більш доступна ціна. Велика в`язкість мінерального масла стане великим плюсом для змащування зношених двигунів.
  2. Синтетичні масла виробляються з ненатуральних складових шляхом перетворення декількох хімічних сполук. Синтетичне масло не замерзає, не випаровується, що не окислюється і ще багато «не» - все це вказує на стабільність масла і його довгий термін служби.
  3. Напівсинтетичне масло виходить шляхом змішування в певних пропорціях «синтетики» і «мінералки», це дозволяє знайти оптимальний варіант співвідношення «ціна-якість».

Яке моторне масло хороше, зможе визначити самостійно кожен автолюбитель на підставі рекомендацій виробника автомобіля, підказок в цій статті і власного досвіду. На ринку представлена величезна кількість моторних масел від різних виробників, кожен з яких заявляє, що саме його масло є найкращим. Розібратися у великому асортименті масел, назви яких містять зазвичай рекламну складову або узкотехніческую абревіатуру, допоможе класифікація масел по класу в`язкості і якості.

Значення в`язкості масла



Класифікація за класом в`язкості регулюється за міжнародним стандартом. Чим масло вязче (ускладнена плинність), тим більше цифра, розташована між SAE і W в класифікації масла. Багато виробників автомобілів і двигунів вказують саме клас в`язкості, а не конкретну марку масла.



Чим вище температура навколишнього середовища, тим що використовується масло повинно бути меншою в`язкості. І навпаки, чим нижче температура - тим більш в`язким має бути масло.

Подразделяютмасла на зимові та літні. До зимових відносяться наступні: SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W. До літніх - SAE 20 W, 30 W, 40 W, 50 W, 60 W. Всесезонні мастила позначаються двома цифрами, наприклад, SAE 5W-30.

Клас якості масла

Моторні масла класифікуються також по класу якості. Наведемо найбільш поширені міжнародні стандарти: API, ILSAC і АСЕА (ССМС).

  • API - це класифікація за американським стандартом, тут масла розділені на дві групи S (для бензинових двигунів) і C (для дизельних). Маркування масел за цим стандартом має буквено-цифровий шифр: цифри в дужках вказують на рік випуску двигуна, якому масло ідеально підійде. Цифри, відокремлені дефісом від буквеної групи 2 і 4 вказують на дво- і чотиритактний дизель. Використання відразу двох маркувань вказує на універсальність масла.
  • Класифікація за європейським стандартом АСЕА дуже проста. Літерою А позначається масло для бензинових двигунів, літерами В і Е - для дизельних, де Е відповідає двигунів важкої техніки і автопоїздів. Маркування C відповідає універсальному маслу. Цифра після букви вказує на якість масла: чим значення більше, тим вище якість. Двозначне цифрове значення через дефіс після всієї буквено-цифровий комбінації вказує на рік випуску двигуна.
  • Міжнародний стандарт ILSAC використовується в якості уточнення до американського стандарту.

Виробники вказують в сервісній книжці, яке моторне масло найкраще для встановленого в автомобілі двигуна. Іноді, крім маркування масла по класу в`язкості і якості, в назві рекомендованого масла вказується також і конкретний виробник. Висновок: найкраще моторне масло то, що підходить вашому автомобілю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!