» » » Що таке полювання?

Що таке полювання?

Що таке полювання?

Промисел, розвага, джерело доходу - чим би не було полювання, вона існувала в усі часи. З`явившись в далекій давнині, це явище зазнало змін, проте залишилося частиною життя багатьох людей і до цього дня.

Поговоримо докладніше про те, що значить полювання.

Що таке полювання: визначення

Полювання - це переслідування, затримання і вбивство диких тварин і птахів з метою отримання джерела живлення, цінного хутра або заради розваги. У деяких випадках спійманих тварин не вбивають, а використовують для демонстрації в зоопарку або цирку з метою залучення публіки.

Полювання як промисел

З давніх часів люди дивилися на полювання як на можливість отримання свіжого м`яса. Незважаючи на примітивні знаряддя вбивства, печерні жителі легко розправлялися з тваринами. На зміну кам`яним стріл приходили гострі наконечнікі- поступово з`являлося і більш серйозна зброя, яке влучно било в ціль, проте суть не змінювалася - людство полювало за тваринами, щоб отримати м`ясо.

Пізніше люди виявили, що шкурки диких звірів також є цінністю, так як захищають від холоду. Тому бобер, куниця, соболь, лисиця та іншої хутровий звір стали предметом полювання людини, щоб їхнє хутро служив товаром або матеріалом для виготовлення верхнього одягу. І сьогодні багато людей полюють саме з метою отримання цінного хутра диких тварин.

Полювання як розвага

Якщо для середнього класу або будинків полювання представляла собою промисел, то королівське товариство і знати сприймала це як розвага. У перервах між балами знатні люди відправлялися на полювання не стільки з метою впіймати тварину, скільки проявити свою мужність і силу. Дуже часто до вбитого звіра навіть не торкалися, залишаючи його лежати на тому місці, де його наздогнала стріла. Іноді його забирали як трофей. Для вельмож і бояр було важливо показати свою доблесть, тому полювання сприймалася як змагання і модний спорт.



Сьогодні багато людей теж виїжджають на полювання з метою приємно провести час. Дане розвага, за визнанням запеклих мисливців, дозволяє їм відчути себе здобувачами. Невпинно відстежуючи звіра, вони відчувають прилив енергії та сил, тому не сам трофей, а саме процес полювання є основною метою.

Псяча, рушнична, соколине полювання

У різні часи існували різні види полювання. Наприклад, мисливські полювання передбачала використання собак, які приносили вбиту дичину мисливцеві. Найчастіше так бавилися багаті поміщики. У своїх псарнях вони тримали дюжини собак, серед яких особлива роль відводилася гончим. Швидконогі і активні пси, вони були здатні невпинно переслідувати видобуток, поки та не вибивалася з сил. Загнане тварина переставало чинити опір і з легкістю діставалося мисливцеві.

Соколине полювання проходила за участю хижих птахів. Цікаво, що в середні століття практично будь-який крилатий хижак, будь то орел або яструб, називався соколом. Знатні люди вміло приручали птахів і готували їх до полювання. Як тільки з`являлася дичину, птиця пікірував на землю і схоплюються жертву пазурястими лапами. При появі господаря сокіл відпускав видобуток, передаючи її мисливцеві.

З появою збройової полювання інтерес до птахів пропав. Використання рушниці полегшувало полювання і збільшувало шанси на піймання великої здобичі. І до цього дня люди застосовують зброю з метою добути ту чи іншу тварину.

Про історію полювання, її видах і існуючих обмеженнях розповість наш розділ Полювання.

Про те, як полювати на бобра, вам розповість стаття Як спіймати бобра.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!