» » » Що таке оркестр?

Що таке оркестр?

Що таке оркестр?

Всім, напевно, доводилося грати в шкільному оркестрі або бути на концерті в філармонії, де грає симфонічний оркестр? Це просто диво, коли виникає почуття гармонії, а безліч різних інструментів грають в унісон, керуючись спільною темою музичного твору. Про те, що таке оркестр і які різновиди його існують, ми і розповімо в даній статті.

визначення

Це досить великий колектив музикантів, що грають злагоджено на багатьох музичних інструментах, деякі з яких грають одну і ту ж мелодію (утворюють невеликі групи, які звучать в унісон). Оркестр відрізняється від ансамблю, де кожен виконавець - соліст, фактичний або потенційний. У кожного члена ансамблю - своя партія. В оркестрі ж кілька музикантів можуть виконувати одну і ту ж. При цьому група інструментів набуває звучання, не характерне для окремого інструменту.

походження слова

Саме слово «оркестр» грецьке і означає - «майданчик для танців». В античному театрі на «орхестре» містився хор. Згодом майданчик трансформується в те, що ми тепер називаємо «оркестровою ямою», яка розділяє сцену і глядача. А назва перейшла на сам музичний колектив.

Класифікація

  • Симфонічний. Оркестр, який складено з струнних, ударних і духових інструментів. Розрізняють малий і великий. У великому - кількість музикантів понад ста чоловік. Нерідко використовують і арфу, і клавесин, і орган.
  • Духовий. Складається виключно з інструментів сімейства духових та ударних.
  • Струнний. По суті, являє собою струнную частина симфонічного.
  • Оркестр народних інструментів. Складається, наприклад, з російських народних інструментів.
  • А ще: естрадний, джазовий, військовий і шкільний оркестри.

Про те, що означають інші слова російської мови, читайте в розділі визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!