» » » Що таке піар?

Що таке піар?

Що таке піар?

У російській мові піар з`явилося від прочитання англійської абревіатури PR (public relations), що в перекладі означає «зв`язок з громадськістю». Що таке піар? Це один з рекламних інструментів, за допомогою якого фахівці формують громадську думку про будь-якої компанії, послуги, товар або публічну особу.

Піар і реклама

Чим піар відрізняється від реклами? Можна сказати, що піар це більш тонка рекламна технологія. Реклама явно закликає споживачів купувати той чи інший товар або скористатися будь-якої послугою. PR-фахівці діють по-іншому. Імідж вони створюють за допомогою статей, інтерв`ю, прес-релізів та інших матеріалів в засобах масової інформаціі.Можно сказати, що піар-технології - це вміння використовувати емоції і думки людей для досягнення конкретних цілей. Наприклад, для піару якогось курорту можуть бути використані статті, що розповідають про визначні пам`ятки цього місця, розважальних закладах, чистих пляжах і т.д. в позитивному ключі. Або, наприклад, розповідається про продукцію будь-якого заводу, про те, наскільки вона якісна і корисна, і при цьому ненав`язливо згадується про інвестора, завдяки якому був можливий запуск даного виробництва. Сутність піару - м`які ненав`язливі ходи, які не викликають відторгнення у споживача на відміну від прямої реклами, але які впливають на підсвідомість і створюють бажаний образ.

застосування піару

Піар може застосовуватися практично в будь-яких сферах життя, починаючи від соціальної і закінчуючи релігійної. Навіть в соціальних мережах пропонують піар особистого профілю. Що таке піар в контакті? Це коли збільшують популярність вашої сторінки шляхом додавання нових друзів. Зазвичай при цьому використовують елементарний спам.



Крім білого піару, який покликаний створювати позитивний імідж, існує і так званий «чорний піар». Дуже часто подібним чином розкручують зірок естради або кінематографа: описують скандали в публічних місцях, непристойну поведінку, розпускають різні чутки і плітки. Це робиться для того, щоб викликати до людини підвищений інтерес з боку публіки. Людина стає відомим і впізнаваним, нехай навіть і такою ціною. Чимало івано-франківських шоу-бізнесу самі замовляють про себе порочать статті, щоб домогтися популярності.

Іноді чорний піар використовується і в бізнесі, як інструмент у боротьбі з конкурентами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!