» » » Що таке свято?

Що таке свято?

Що таке свято?

Більшу частину свого життя людина проводить в працях, заробляючи на хліб насущний. Чергуються з буднями вихідні дні покликані дати відпочинок, достатній для відновлення сил. На відміну від вихідних днів, свята призначені не стільки для відпочинку, скільки для того, щоб відзначити торжество, присвячене конкретної події. Щоб з`ясувати, що таке свято, потрібно звернутися до етимології цього слова, яке походить від слова «дозвільний», тобто вільний, не зайнятий. Іншими словами, під святом розуміється день торжества, який встановлений в пам`ять або на честь якої-небудь події. Причому святковий день може випадати як на конкретне число щорічно, так і визначатися по іншим закономірностям. Види свят можна розглядати за різними критеріями, проте в деяких випадках чітку межу провести досить важко, так як один і той же свято може підходити під кілька категорій.

Державні і національні свята

Цей вид свят встановлюється державою і їх основною метою є створення спільності народу, що проживає на території держави. Такі свята несуть політичний і ідеологічний сенс, мають високу ступінь «протокольності».

Релігійні свята

Цей вид свят також має високу ступінь організованості, але їх метою є нагадування про вищих божих і церковних законах, відродження духовності та єднання представників однієї релігії або конфесії.

народні свята



Історія виникнення цих свят йде в глибину століть. Їх коріння можна знайти в древніх віруваннях, в общинних традиціях. Народні свята відрізняються своєю стихійністю, органічністю і природністю. Саме народні свята допомагають зрозуміти, що таке свято в первісному значенні. Деякі державні свята мають тенденцію з часом перетворюватися в народні.

сімейні свята

Тільки пам`ять про події та дати, що мають відношення до конкретної сім`ї, допомагає відчути себе членом цієї спільності. Для цього і призначені сімейні свята. Вони згуртовують родичів, нагадуючи про приналежність одного роду. Ці свята традиційні та інтимні.

професійні свята

Цей вид свят близький до народних, однак він також відрізняється і високою організацією. Призначення цього виду свят - визначити перспективи й зміцнити спільність людей однієї професії або одного роду занять. Якщо професійне свято відзначається всім колективом однієї організації, він сприяє формуванню неформальних дружніх зв`язків його учасників і зміцненню колективу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!