» » » Що таке санкції?

Що таке санкції?

Що таке санкції?

Останнім часом з вуст політиків і журналістів не сходить слово «санкції». У загостреній економічної ситуації це стало чи не єдиним «мирним» механізмом впливу одних держав на інші, мірою їх впливу. А що значить це слово, в чому суть його вживання, і навіщо потрібні санкції? Постараємося розібратися в цьому далі.

визначення санкцій

Слово «санкція» має латинське коріння і буквально означає «найсуворіше постанову». Воно сходить до юридичної практики, а також до теорій держави і права. Можна дати таке загальне визначення. санкція - міра впливу за невиконання встановлених норм. І основна суть санкцій полягає в регуляції відносин, в підтримці рівноважного або договірного стану між суб`єктами при виконанні будь-яких дій. Образно кажучи, санкція - це «норма навпаки».

Навіщо потрібні санкції?

Іншими словами, це зворотний зв`язок за дотримання або недотримання цих норм. В такому сенсі розкривається перше значення санкцій, тобто в охороні існуючих норм. Для чого потрібно зберігати норми і правила? Ймовірно, це необхідно для того, щоб система взаємовідносин перебувала в більш-менш стабільному і впорядкованому стані, а не носила б хаотичний характер. Уявіть, що ви кожен раз виконуєте один і той же дію по-різному. Напевно, це не дуже зручно, тому що вимагає від вас великих зусиль, ніж тоді, коли ви дієте відповідно до конкретної моделлю поведінки. І це, можливо, філософський сенс санкцій.

Друге і не менш важливе значення санкцій, крім «відновлення рівноваги», - це механізм компенсації. Що тут мається на увазі? Якщо в результаті порушення норм постраждала котрась із сторін, вона неминуче захоче відшкодування збитків або завданої шкоди. Санкція як виникло наслідок на конкретні дії може допомогти в цьому питанні.



Якщо ж питання стоїть не тільки в тому, щоб повернути втрачене, а й проявити себе в моральному аспекті, тобто, наприклад, покарати порушив, то санкції можуть бути штрафними.

види санкцій

Уже з значень санкцій зрозуміло, що вони бувають різні і не завжди носять «карає» характер. Наведемо кілька класифікацій санкцій:

  1. За галузевою належністю: кримінальні, цивільні, адміністративні, дисциплінарні.
  2. За характером наслідків: позитивні і негативні.
  3. Залежно від характеру заходів державного впливу: каральні, правовосстановітельние, попереджувальні.
  4. За ступенем визначеності: абсолютно і відносно визначені, альтернативні і кумулятивні.

Також вам можуть бути корисні статті з розділу визначення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!