» » » Що таке скульптура?

Що таке скульптура?

Що таке скульптура?

Кам`яні брили, металеві основи, дерев`яні спиляти в руках умілого творця перетворюються в людей, тварин. Чи не живих, звичайно, але таких, що дух заворожує при їх вигляді. Емоції, деталі, дрібні штрихи - все помічає скульптор, відображаючи в своїх художніх творах. Дивлячись на монументи, думається: «Скульптура це?» Щоб знати напевно, варто детально вивчити питання - що таке скульптура?

Поняття і визначення скульптури

Слово скульптура прийшло з латинської мови. Переклад кореня цього слова означає - висікати, вирізаю. В цілому слово «скульптура» має наступний сенс: творіння об`ємної форми, яке може бути виконане як з твердих, так і пластичних матеріалів. Основна ідея скульптур - максимально точно зображувати фігури і обличчя людей. Тварини займають в створенні скульптури другорядну роль - їх зображують як доповнення.

жанри скульптури

Відома велика кількість жанрів скульптури. До головних жанрів відносять: портрет, міфологічні, історичні, побутові, алегоричні і символічні зображення. Також скульптури поділяють на види за способом відображення на:

  • круглі скульптури (статуї, бюсти, статуетки, групи),
  • рельєфні скульптури (барельєф, горельєф),
  • монументальні скульптури (монументи, пам`ятники),
  • монументально-декоративні скульптури (атланти, фризи, каріатиди),
  • кінетичні скульптури,
  • крижані скульптури,
  • піщані скульптури.

матеріали



Цікаво, а з чого роблять скульптури? Тільки з каменю і бронзи? Виявляється, не тільки. Матеріали для виготовлення скульптур використовуються найрізноманітніші: віск, глина, дерево, кістка, метал, лід, пісок.

Перед чистовим виконанням в натуральну або ідеалізовану величину завжди розробляється дрібніший чернетку. В процесі виготовлення невеликої моделі майстер дізнається особливості побудови даної скульптури, набиває руку. Але буває і так, що скульптор відразу ж працює з чистовим матеріалом. Такі скульптори вважаються професіоналами своєї справи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!