» » » Що таке солод?

Що таке солод?

Що таке солод?

Пиво, мабуть, можна назвати одним з найпопулярніших алкогольних напоїв. Це пояснюється відносно низькою ціною, а також великим діапазоном смаку, який залежить від сорту пива. У нашій статті З чого роблять пиво ви можете детально ознайомитися з основними компонентами цього напою. Найголовнішим з інгредієнтів є солод, адже саме він визначає смак, запах і колір пива. А що таке солод?

Солод: що це таке і як його отримують

Солод отримують шляхом пророщування насіння деяких злаків. Найчастіше використовується ячмінь, в деяких країнах - кукурудза, рис і маїс. Так, для солоду застосовуються лише спеціальні особливі сорти ячменю. Насіння повинні бути великі і здорові, без пошкоджень. Крім того, вони повинні бути кілька недозрілі. Дозрівання відбувається вже в штучних умовах в спеціальних приміщеннях - силосах. Перед приготуванням солоду зерна ячменю очищають, сортують за величиною. Зерна товщиною менше 2, 2 мм в пивоварінні не використовуються.



Процес виготовлення солоду проходить в три етапи. Спочатку відсортовані зерна ячменю відправляють у спеціальні камери для відмочування, де завершуються процеси дозрівання і проростання. Лише після цього ячмінь дробиться і відправляється на сушку. Просушують майбутній солод в повітряних герметичних камерах. На виході отриманий солод оцінюється за розміром, консистенції і запаху. Запах якісного солоду схожий з запахом свіжих огірків. У підсумку якісний солод поміщають в сховище. У ньому за солодом ретельно спостерігають ще 30 днів. Після того як з незрілого зерна ячменю отримано солод, він може застосовуватися для виготовлення алкогольних напоїв. Безпосередньо для приготування пива застосовують два види солоду: сухий і зелений.

У пивоварінні рідко використовується чистий солод. Для зниження стійкості піни до солоду додають кукурудзяну муку, а для поліпшення якості використовують зародки пшениці або рисові насіння.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!