» » » Як побудувати камін?

Як побудувати камін?

Як побудувати камін?

Вогонь - це одна з тих стихій, яка заворожує, привертає, допомагає створити атмосферу затишку, тепла, спокою, розслабленості і комфорту, тому не дивно, що будівництво камінів користується такою популярністю. Якщо раніше каміни будували тільки в заміських будинках, то зараз їх можна встановлювати і в міських квартирах.

Перш ніж перейти до розгляду питання як побудувати камін, потрібно визначитися з його розміщенням, так як від цього залежить зручність відпочинку і гармонійність приміщення. Найчастіше камін розміщують у одній з торцевих або поздовжніх стін.

При ширині кімнати від 3,5 метра камін розмішається у поздовжньої стіни, в менших кімнатах - біля торцевої стіни. При бажанні можна встановити кутовий камін, проте слід врахувати те, що зона відпочинку біля бічного каміна обмежується сектором в 90 градусів.

Якщо вікна кімнати виходять на гарний ландшафт, то камін, якщо це можливо, бажано розташувати поруч з одним з цих вікон, що дозволить під час відпочинку насолоджуватися мальовничим видом.

Важливо правильно організувати зону відпочинку біля каміна: обставити кімнату або терасу комфортними кріслами, пуфиками, диванами або кушетками, невеликими журнальними столиками. Для приміщення з каміном краще всього вибирати місцеве освітлення. Ідеально підійдуть підвісний світильник або торшер з малопотужної лампочкою, яка не буде заважати, в повній мірі, насолоджуватися полум`ям живого вогню.

Як побудувати камін самостійно?

Каміни бувають трьох типів - прибудованими, вбудованими в стіну і окремо стоять. Вбудовані каміни планують під час процесу проектування та будівництва будівлі, що дозволяє побудувати камін навіть в малогабаритну кімнату. Прибудовані і окремо стоять каміни можна встановлювати у вже готовому будинку.

Головними конструктивними частинами каміна є:

  • фундамент;
  • топливник;
  • корпус;
  • димозбірник;
  • димохід.


Від правильного співвідношення конструктивних частин залежить функціонування каміна. Фундамент камінів, в більшості випадків, будують з цегли, бутового каменю, бетонних блоків і бутобетона. Коли камін будуватися паралельно з будівництвом котеджу, потрібно пам`ятати, що камінний фундамент не варто пов`язувати з основним фундаментом будинку.

Як побудувати камін своїми руками?

Котлован для камінного фундаменту робиться з запасом в 5 сантиметрів в довжину і ширину. Перший ряд камінного фундаменту викладається з цегляного щебеню, який втрамбовують в грунт, після чого заливається розчином. Корпус будується з вогнетривких матеріалів, наприклад, з високоякісної червоної цеглини. Для кладки корпусу каміна часто, використовується натуральний камінь (за винятком кремнію і вапняку), жаротривкий бетон і керамічні блоки.

Пристрій топливника вимагає особливого підходу. Оптимальна глибина топливника - приблизно 0,5 метра. Якщо глибина топливника більше, то зменшується теплове випромінювання, при меншій глибині є ймовірність, що дим буде наповнювати приміщення. Для підвищення теплоизлучения задню стінку слід викладати з легким нахилом вперед, а бічні стінки - з деяким розширенням до отвору димосборніка.

Пол топливника викладають вогнетривкою матеріалом - гранітом, клинкером, бетоном.Димосборнік - це нижня частина димоходу має форму піраміди. Завдяки йому запобігає опускання холодного повітря по димоходу.



При будівництві каміна потрібно приділити особливу увагу протипожежним заходам: ізолювати димоходи від дерев`яних покриттів і предметів інтер`єру азбестовими прокладками, підлогу біля каміна викласти вогнетривким матеріалом. Відстань між каміном і дерев`яними покриттями має бути не менше 25 - 30 сантиметрів.

Як побудувати камін в будинку або котеджі?

Для того щоб побудувати камін в будинку, найкраще вдатися до допомоги професіоналів, які ще на етапі розробки графічного планувального рішення будинку допоможуть правильно розрахувати обсяг приміщення, в якому буде будуватися камін, а також допоможуть підібрати якісний матеріал для будівництва каміна.

різновиди камінів

Каміни можна класифікувати по-різному, розглянемо отновную і найпростішу класифікацію. Каміни бувають:

  1. відкритими,
  2. закритими.

Камін з відкритою топкою кращий в якості непостійного або сезонного джерела тепла. Він більше є прикрасою інтер`єру, а не джерела тепла, тому що його не вистачатиме для повного обігріву приміщення. Даний тип камінів на опалення споживає сировини в кілька разів більше, ніж каміни із закритими топками. Камін з відкритою топкою, для підтримки процесу горіння вимагає багато повітря, тому в кімнаті з каміном повинна хороша вентиляція.

Каміни даного виду повинні будуватися з урахуванням високих вимог до пожежної безпеки: підлогу біля каміна повинен бути викладений вогнетривкими матеріалами в радіусі метра. У кімнаті з каміном не бажано застеляти підлогу килимовими покриттями або шкурами, так як навіть встановлений екран не зможе повністю захистити від невеликих іскор.

Камін із закритою топкою буде служити відмінним постачальником тепла в приміщенні. Такі каміни більш економно витрачають сировину і енергію згоряння сировини. Топки в камінах даного виду роблять з матеріалів здатних добре накопичувати і довго зберігати тепло. Дверцята або заслони для каміна виготовляються зі спеціального скла, яке здатне витримувати температуру до +800 ° С.

Згідно протипожежним вимогам, близько топки встановлюється теплоізоляція з мінеральної вати з алюмінієвою фольгою. Для вільної циркуляції повітря між поверхнею каміна і зовнішньою ізоляцією залишається невеликий зазор. Корпус каміна робиться з вогнетривких матеріалів, наприклад, мармуру, граніту, цегли і т.д.

Хочеться зауважити, що перш, ніж ви ризикнете приступити до будувати камін своїми руками слід почитати спеціальну літературу, де докладно і детально описується процес будівництва каміна і є відповіді на багато питань, які можуть виникнути під час будівельних робіт.

Для міських квартир підійде електрокамін з імітацією полум`я: по-перше, це самий і швидкий спосіб обзавестися каміном- по-друге, його легко встановити в уже готовому будинку або квартирі-в-третіх, він дозволяє заощадити на придбанні і заготівлі сировини для розпалювання. Сьогодні на ринку представлений широкий вибір електроочагов, які, максимально достовірно, імітують палаючий вогонь.

Перед установкою фальшкамін потрібно зробити ескіз креслення із зазначенням основних розмірів. Розмір електроочага повинен збігатися з розмірами топки. Способів обробки електрокамінів багато, що дозволяє підібрати стиль і колір, який буде гармонійно поєднуватися з інтер`єром.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!