» » » Як зробити парник?

Як зробити парник?

Як зробити парник?
Як зробити парник?

Конструкція будь-якого парника з магазину для садівників гранично проста, тому зробити парник своїми руками не так складно, як може здатися на перший погляд. При цьому за своїми властивостями саморобний парник ні чим не поступатиметься дорогим фабричним моделям.

види парників

На сьогоднішній день найбільш популярними різновидами парників є дугоподібні і односхилі моделі. Від того, де планується встановити теплицю, а також від наявних матеріалів і переваг власника ділянки безпосередньо залежить і вибір певного виду парника.

Як зробити односхилий парник

Односхилий вид парника являє собою конструкцію, зроблену з обв`язки і засклених рам. Щоб побудувати парник, вам знадобляться старі віконні рами. Сьогодні багато хто встановлює пластикові вікна, тому нестачі в нікому не потрібних звичайних рамах бути не повинно.

При виборі положення парника слід орієнтуватися по сторонах світу. C південного боку зазвичай встановлюється опора для рам, а з північного боку обв`язка підводиться трохи вище. В результаті засклена сторона теплиці повинна бути парникрозгорнута на південь.



Перед тим, як побудувати парник однокаскадного типу, слід викопати яму глибиною приблизно 70 см і наповнити її біопаливом, в якості якого підійде кінський або коров`ячий гній. Шар біопалива необхідно прикрити соломою або рогожами, а зверху засипати шар городньої землі.

Як стінок для парника ідеально підійдуть злегка підняті дошки, які не дадуть землі висипатися через край. На дерев`яні опори слід встановити віконні рами. Не забудьте прорізати в нижньому краї рам отвори для стоку дощової води. Такі імпровізовані стінки парника зручні ще й тим, що мають стулки, завдяки яким парник час від часу можна провітрювати.

Як побудувати дугоподібний парник

Для зведення дугообразного парника вам знадобляться напівкруглі дуги з металу або пластмаси, на які необхідно буде натягнути поліетиленові плівки. парникПарникові дуги продаються в будь-якому квітковому магазині. Їх також можна зробити своїми руками з гімнастичних обручів, які для цього необхідно розрізати навпіл.



Перед тим, як побудувати парник, слід заздалегідь підготувати грядку і наповнити її перепрілим гноєм, а також сумішшю з перегною і садової землі. Кінці садових дуг слід заземлити, після чого прив`язати до них за допомогою зав`язок плівку. Багато закріплюють краю плівки звичайними каменями або цеглою, а для провітрювання або проведення робіт в парнику плівку відгинають, після чого повертають на місце.

Як підготувати грунт для парника?

В першу чергу теплицю необхідно продезінфікувати. Робити це краще ранньою весною або восени. У даних цілях можна використовувати, наприклад, розчин препарату "Інта-Вир". Для його приготування одну таблетку засоби і дві таблетки оксіхома слід розчинити в 10 л води.

Роботи з підготовки грунту зазвичай починаються в квітні. Для цього використовуються грунтові суміші, що складаються, як правило, з торфу, перегною, дернової землі і тирси.

З грунту в теплиці формують грядки заввишки, приблизно, в 30 см і шириною парникприблизно 80 см.

Готові грядки слід удобрити, для чого використовують спеціально приготовлені суміші. На 1 м2 землі доводиться одна столова ложка сульфату калію, одна столова ложка суперсульфата, одна чайна ложка сечовини, а також один стакан будь-якого раскислителя.

Після того, як грядки будуть удобрені, їх слід ретельно перекопати на глибину приблизно в 20 см. Це допоможе збагатити землю киснем. Перекопувати грунт слід за п`ять днів до розсади. Потім грядки поливають процідженим розчином з 0,5 л рідкого коров`яку і 10 л гарячої води. Можна також використовувати суміш з однієї склянки пташиного посліду і чайної ложки мідного купоросу. В середньому п`ять літрів суміші доводиться на 1 м2. Після завершення всіх підготовчих процедур землю слід накрити тонкою плівкою, яка збереже вологість і тепло.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!