» » » З чого будувати будинок?

З чого будувати будинок?

З чого будувати будинок?

Будівництво заміського будинку - справа відповідальна, адже ви визначаєте, де будете жити ви самі з сім`єю, і ваші нащадки протягом декількох десятків років. А це значить, що потрібно перш за все правильно вибрати, з якого матеріалу будувати будинок. Пропонуємо вам на вибір кілька найбільш популярних на даний момент варіантів побудови заміського будинку в залежності від матеріалу і технології будівництва. Ми торкнемося не тільки достоїнств кожної з цих конструкцій, але і їх недоліків, щоб ви могли подумати і не поспішаючи вирішити, з чого краще будувати будинок.

дерев`яний будинок

Основна перевага будинку, побудованого з колоди, полягає, перш за все, у формі самих колод. Справа в тому, що завдяки своїй округлій формі, колоди можуть дуже щільно з`єднуватися один з одним, створюючи тим самим прекрасну теплоізоляцію в будинку. Саме тому в добре збудованому дерев`яному будинку буває тепло навіть взимку. Існують і спеціальні сучасні стандарти, згідно з якими відмінність в діаметрі оциліндрованих колод не повинно бути в середньому більше 3 мм (якщо точніше - 2-4 мм). Це означає, що сьогодні ви гарантовано зможете купити стандартні колоди різних порід дерева. Крім того, висока якість обробки колод і їх однаковий діаметр дозволяють уникнути внутрішньої обробки дерев`яного будинку. Треба відзначити ще й те, що в процесі старіння колоду практично не деформується.

Переваги та недоліки дерева

Ну і, звичайно, дерево - це чудовий, екологічний, енергозберігаючий і теплоізоляційний матеріал, рівних якому, за своїми властивостями, сучасна хімічна промисловість поки не придумала. У дерево дуже зручно врізати замки, воно легко пиляється і піддається різним інструментам, будучи, в той же самий час, дуже міцним матеріалом. Завдяки податливості дерева для обробки, можна з`єднувати колоди практично під будь-яким потрібним кутом. Що стосується недоліків будинку з колод, то, перш за все, відзначимо неможливість утеплення таких будинків, адже зовнішня поверхня будинку одночасно є і лицьової. Крім того, дерево вельми схильне горінню, хоча сучасні просочення істотно знижують рівень пожежонебезпеки деревини.

Дерев`яний будинок з бруса

За своїми властивостями будинку з бруса, багато в чому, схожі на колод, що цілком природно - матеріал-то один. До основних переваг будинків з бруса можна віднести, по-перше, екологічність матеріалу, а також прекрасну теплоізоляцію деревини. Крім того, завдяки тому, що дерево дихає, в приміщення встановлюється особливий клімат, що благотворно впливає на здоров`я. Звичайно ж, щоб будинок з бруса володів усіма перерахованими достоїнствами, потрібно ретельно дотримуватися технологію будівництва. З переваг перед колод будинком, відзначимо приголомшливий зовнішній вигляд будинку з бруса. Багатьох цікавить питання, з якого бруса будувати будинок. При цьому мається на увазі не порода дерева, а технологія виготовлення.



Сьогодні виробники бруса пропонують різний брус, але для будівництва будинку підійде тільки брус природної вологості. Справа в тому, що після укладання такого бруса в зруб формується рівноважна вологість і бруси зменшуються в об`ємі рівномірно. Будинок стає міцнішим і, найголовніше, набуває чудові теплоізоляційні властивості.

Різні види бруса

Якщо ж вибирати між клеєним, пилені і стругав брусом, то тут залежить від вашого вибору. Проте, наведемо основні характеристики всіх типів бруса.

  • Клеєний брус, як і випливає з назви, складається з склеєних між собою дерев`яних заготовок, він не схильний до деформації, тріщин, прекрасно зберігає форму, не дає усадки. Крім того, будинки з клеєного бруса найшвидші при зведенні.
  • Будинки з струганого бруса відмінно тримають тепло і також не дають усадки, оскільки використовується технологія горизонтального внутрішнього пропила бруса. Правда, треба сказати, будинки з струганого бруса і коштують приблизно на чверть дорожче.
  • Пиляний брус практично не піддається обробці, що добре при певних умовах, проте вдома з нього схильні суттєвої усадки в перші півроку-рік після початку експлуатації. До того ж є ймовірність утворення тріщин.


Що стосується питання, з якого дерева будувати будинок, то відзначимо, що по-своєму гарні як листяні (дуб, осика), так і хвойні (ялина, сосна, кедр, ялиця) породи дерева. Дуб досить дорогий, але зате міцний, а ось сосна та інші хвойні породи можуть дуже благотворно впливати на самопочуття мешканців будинку, оскільки хвойна деревина виділяє корисні для здоров`я речовини. Кожна порода дерева має свої переваги, тому з чого будувати будинок, вирішуйте самі.

Цегляний будинок

Основні переваги якісно вибудуваного цегляного будинку - довговічність і чудова теплоізоляція. Будинок з цегли може спокійно простояти більше ста років, при цьому без видимих ознак старіння. Таким чином, вибираючи в якості матеріалу для будівництва цегла, ви будуєте, можна сказати, фамільний маєток. Крім того, цегляний будинок, на відміну від дерев`яного можна легко утеплювати найсучаснішими матеріалами, адже цегляні стіни легко дозволяють це робити. Сучасні технології утеплення дозволяють при їх застосуванні цегляній стіні товщиною в півметра за рівнем теплоізоляції перевершувати стіну товщиною в два (!) Метри. При цьому можливо проводити утеплення як зсередини, так і зовні. Однак ми перерахували далеко не всі переваги цегляних будинків. Будинки з цегли, крім усього іншого, практично не схильні до атмосферних впливів, мають стовідсоткову стійкість до різних грибків і бактерій, тобто абсолютно не псуються, дуже міцні і мають виняткову огнеупорностью. З недоліків цегляних конструкцій можна відзначити лише їх значно більш високу вартість у порівнянні, наприклад, з дерев`яними будинками.

З якого цегли будувати будинок

Для будівництва цегельного будинку ви можете використовувати керамічний, силікатний, будівельний і облицювальну цеглу.

  • Керамічна цегла має дуже високу стійкість до кліматичних впливів - вологість, опади і т.п. Його також по праву називають універсальним будівельним матеріалом, оскільки керамічна цегла можна застосовувати практично на будь-якій стадії будівництва заміського будинку. Єдине, про що потрібно пам`ятати при покупці партії керамічної цегли: потрібно брати достатню кількість відразу ж, оскільки, якщо партія закінчиться, то знайти цегла такого ж відтінку буде досить складно.
  • Силікатна цегла для будівництва теж хороший, однак у нього є один досить істотний мінус: він не такий водостійкий, як керамічний. Але є і плюс: за ступенем звукоізоляції з силікатною цеглою не зрівняється жоден інший.
  • Будівельний цегла ідеальний при веденні робіт всередині приміщення: їм можна закладати внутрішні ряди цегляної кладки.
  • Облицювальну цеглу можна назвати ідеальним матеріалом для облагородження фасаду, який вирізняється, до того ж, і прекрасними теплоізоляційними властивостями.

Будинок з пінобетону

Пінобетон - це сучасний матеріал, що випускається у вигляді піноблоків. Пінобетон володіє такими властивостями, як міцність, екологічність і досить низька вартість. Настільки ж міцний, як деревина, пінобетон абсолютно негорючий, за ступенем тепло- і звукоізоляції пінобетон не тільки не поступається, але і перевершує такі матеріали, як камінь і цегла. Крім цього будинку з пінобетону зводяться набагато швидше, ніж цегляні.

Піноблоки - це універсальний будівельний матеріал, який підходить і для будівництва дач, заміських будинків і котеджів, і для зведення стін і перегородок, і навіть для будівництва різних виробничих будівель. Єдиний тип конструкцій, який неможливо будувати з пінобетону - багатоповерхові будинки (більше трьох поверхів), але ж ми говоримо про заміський будинок, а тому цей матеріал нам підійде ідеально. Економічний, міцний, надійний, довговічний пінобетон зробить ваш будинок зручним і комфортним для проживання.

Каркасний будинок

Головним достоїнством каркасного будинку є його низька вартість у порівнянні з іншими конструкціями. Сучасні каркасні будинки мало в чому поступаються колод або будинкам з бруса за ступенем теплоізоляції і стійкості до зовнішніх кліматичних впливів. До того ж, каркасний будинок практично такий же комфортний для проживання. І, звичайно, не можна не відзначити істотну економію при зведенні каркасного будинку. Справа в тому, що така конструкція значно легше, ніж наприклад, цегляна, бетонна і навіть дерев`яна, а значить, і фундамент під неї потрібно не такий потужний а значить, і менш витратний. І ще дві переваги каркасного будинку. По-перше, завдяки легкості конструкції, такий будинок можна поставити практично скрізь, навіть на ділянці з не дуже міцним грунтом. І по-друге, каркасному будинку легко надати практично будь-який вид, який побажає господар. Однак у каркасних будинків є і серйозні недоліки. І основний - їх недовговічність. Крім того, каркасні будинки поступаються дерев`яним за такими властивостями, як екологічність, настільки ж пожежонебезпечні, як і дерев`яні і не мають достатньої звукоізоляції. Що ж, ось ми і розповіли вам про основні типи заміських будинків, а з чого будувати заміський будинок - вирішувати вам.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!