» » » Як дізнатися операційну систему?

Як дізнатися операційну систему?

Як дізнатися операційну систему?

Конкуренція серед виробників як комп`ютерів, так і смартфонів і планшетів, привела до того що ринок переповнений величезною кількістю додатків, несумісних з тим чи іншим пристроєм. Як правило, критерієм сумісності є операційна система, на ньому встановлена. У цій статті ми спробуємо з`ясувати, які бувають операційки і як дізнатися, яка саме операційна система встановлена у Вас.

Як дізнатися операційну систему комп`ютера

У Росії більшість комп`ютерів працюють по управлінням операційної системи сімейства Windows. Якщо при роботі з комп`ютером ви бачите в лівому нижньому кутку кнопку з чотирибарвним прапорцем і / або написом пуск, то перед вами дітище компанії Microsoft. Якщо вас цікавить, як дізнатися яка операційна система встановлена і як дізнатися розрядність операційної системи, то клацніть правою кнопкою миші по значку "Мій комп`ютер" і виберіть "Властивості". У вікні ви побачите всю цікаву для вас інформацію. Те ж саме віконце з`явиться, якщо клацнути на "Система" в панелі управління.

Якщо ж кнопки Пуск немає, а панель завдань знаходиться нагорі, а замість прапорця - яблучко, то найімовірніше у вас комп`ютер від Apple, зі встановленою ОС MacOS. Щоб дізнатися версію операційної системи, натисніть на яблуко в лівому верхньому кутку, і виберіть пункт "Про це комп`ютері". З`явиться вікно з версією продукту і характеристиками вашого комп`ютера.

Якщо ж ні той, ні інший варіант вам не підійшов, то швидше за все у вас встановлений Лінукс, який має різні оболонки, що імітують як Windows, так і MacOS. Зайдіть в консоль і наберіть там команду "cat / etc / issue", після чого ви дізнаєтеся відповідь.

Як дізнатися операційну систему смартфона / планшета



Перш ніж дізнатися операційну систему вашого пристрою, спочатку розберемося, хто її виробник. Якщо у вас iPhone або iPad, то у вас одна з версій iOS (це само собою не відноситься до китайським виробам типу CiPhone з вбудованим телевізором). Щоб дізнатися, яка саме операційна система встановлена, зайдіть в "настройки - основні - про влаштування", або зайдіть в iTunes, де теж зможете побачити версію ОС.

Якщо у вас смартфон Nokia, то найімовірніше на ньому встановлена Symbian OS, версію якої можна дізнатися з опису характеристик вашого смартфона в документації або на сайті продавця / виробника. Також версія відобразиться при підключенні смартфона до комп`ютера через Nokia Suite.

Багато виробників, в тому числі і Nokia, встановлюють на свій пристрій мобільні версії Windows. Її також можна визначити по знаменитому кольоровому прапорця. Дізнатися конкретну версію можна з "настройки - докладніше - про влаштування".

Однією з найбільш популярних мобільних ОС є Android. Якщо перераховані вище варіанти вам не підійшли, то найімовірніше у вас саме ця ОС. Щоб дізнатися її версію, зайдіть в настройки і виберіть пункт "Відомості про телефон (планшеті)". У рядку "Версія Android" буде цікавить вас значення.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!