» » Як навчитися медитувати?

Як навчитися медитувати?

Як навчитися медитувати?

Медитація, якщо дослівно перекладати це слово з латинської мови, означає "роздум" (лат. Meditatio). У цій статті ми не будемо детально розповідати про те, що це таке. На цю тему є прекрасна стаття, з якої можуть ознайомитися всі бажаючі: як правильно медитувати, - там міститься опис, що таке медитація і як вона діє на людину. Ми ж розглянемо питання, як навчитися медитувати, і поговоримо про те, що необхідно знати і мати для виконання цього надзвичайно корисної дії.

Де і як проводити заняття

Для початку кілька порад, які допоможуть Вам досягти максимального ефекту від медитації.

  1. Для медитації бажано виділити тихе і затишне місце, де Ви зможете розслабитися. Це може бути Ваша кімната або куточок в саду, неважливо. Головне, щоб це місце було тільки Вашим.
  2. Одяг для медитації повинна бути легкою і просторою, а безпосереднє місце для Вашої медитації має бути зручним.
  3. Подбайте про те, щоб під час занять Вам ніхто не заважав. Медитація - це процес, який вимагає повної самоти, щоб Ви змогли побути наодинці зі своїми думками і почуттями.
  4. Якщо є бажання, можна скористатися спеціальними ароматами, для чого найкраще підійдуть ароматичні палички. Однак не всім це підходить - я, наприклад, вважаю за краще, щоб в місці для медитації було свіжо, тому завжди провітрюють перед заняттями свою кімнату. А ось що необхідно для розслаблення, так це запалена свічка, оскільки найважче розслабляються саме очі.
  5. Світло в цьому місці не повинен бути яскравим, тому найкраще закрити штори, або, якщо ви займаєтеся на повітрі, робити це в тіні дерев.

Ці поради допоможуть Вам повністю розслабитися і приступити до медитації вже підготовленими. Тепер перейдемо безпосередньо до того, як навчитися медитувати.

Навчитися медитації: суть справи

Отже, Ви сіли в зручну позу і Вам ніхто не заважає.



Тепер спробуйте сконцентруватися на диханні. Воно повинно бути рівним, глибоким і спокійним. Попередньо можна включити якусь приємну для Вашого слуху музику, благо зараз в магазинах величезний вибір медитативної музики. А може, це будуть звуки природи: спів птахів, дзюрчання струмка або звук морського прибою.

Постарайтеся розслабитися і думайте, про що хочете. Спочатку можна просто дозволити думкам повітать там, де їм хочеться. І ось тоді настане інший стан. Ви зрозумієте, що не потрібно ні до чого примушувати себе, змушувати щось робити.

Після того, як Ваш розум почне очищатися, Вас все менше будуть турбувати ті думки, які заважають Вам жити повним життям. Пам`ятайте, що всі справжні рішення приймаються спокійно, без зовнішнього і внутрішнього тиску. Медитація допоможе Вам досягти цієї справжньої свободи. Адже справжня медитація полягає в очищенні розуму від усього наносного, а мета її - усвідомлення того, що ж насправді нам потрібно.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!