» » Чому виникає ефект дежавю?

Чому виникає ефект дежавю?

Чому виникає ефект дежавю?

Чи було у вас коли-небудь відчуття, що ви вже раніше бували в тій чи іншій ситуації? Ви точно знаєте, що станеться в наступну хвилину, як поведе себе співрозмовник, які слова ви почуєте і що скажете самі. І хоча це ні в якій мірі не відноситься до вашого минулого, ви абсолютно впевнені, що щось подібне вже відбувалося раніше.

Фахівці називають це відчуття ефектом «дежавю». Як же його пояснити, і чому виникає ефект дежавю? Поговоримо про це докладніше.

Ефект дежавю: визначення та причини

У перекладі з французької мови «дежавю» означає «вже бачене». Під таким незвичайним станом мається на увазі ситуація, яка, як здається людині, вже колись траплялася. Дивне відчуття супроводжується відчуттям нереальності того, що відбувається, яке в якійсь мірі лякає учасника подій. Деякі люди настільки чітко «пророкують» кожну дрібницю, що часом готові повірити навіть в містику.

Які прояви дежавю?

Настільки дивний стан можна порівняти з ефектом проглядається вдруге фільму. Людина не пам`ятає деталі, але чітко знає, який епізод змінить попередній. Той, хто дивиться як ніби відривається від реальності, розуміючи, що став учасником подій, які за дивним збігом обставин йому здаються знайомими. У момент дежавю картини пережитих подій змащуються, в результаті чого людина може втратити кордону часу.

Хто і коли відчуває ефект дежавю?

На думку вчених, майже всі люди хоча б раз стикалися з цим загадковим явищем. Дивно, але найчастіше дежавю трапляється з хворими на епілепсію, шизофренію або старечим психозом. Щоб зрозуміти його природу, фахівці намагалися викликати цей стан штучно, однак доведено, що виникає воно мимоволі, тому змусити випробуваного «побачити» що-небудь свідомо поки не представляється можливим.

Чому відбувається дежавю?



На сьогоднішній день висунуто кілька гіпотез про те, з чим пов`язана поява дежавю, однак жодна з них не отримала наукового підтвердження.

Найбільш популярною версією виникнення ефекту «побаченого раніше» події є зміна способу кодування часу в певній ділянці головного мозку. У зв`язку з тим, що йде одноразова обробка подій, що відбулися в минулому і сьогоденні, відбувається «накладка» одного процесу на інший, що тягне до відриву від реальності. В результаті даний «розтягується», вміщуючи в себе картинки попередніх подій.

Дежавю і сни

Ще одне пояснення, запропоноване вченими, пов`язане зі сновидіннями. Вважається, що людина, яка бачила яскравий і запам`ятовується сон, як би «витягує» з мозку побачені події і трансформує їх на реальну схожу ситуацію. В результаті деталі з сновидіння змішуються з поточними подіями, утворюючи сплетену картинку образів, діалогів, дій.

На жаль, знайти справжні причини дежавю поки не вдалося нікому. Відомо лише, що кожен може випробувати подібний стан і зберегти дивне відчуття пережитого на довгі роки.

Можливо, вам буде цікава інша стаття з нашого сайту на схожу тематику - Що таке дежавю.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!